„Luna plantării arborilor” se sărbătorește anual în perioada 15 martie-15 aprilie. Aceasta este marcată cu aproape 200 de hectare de împăduriri în județ.
Oficialii Direcției Silvice au dezvăluit astăzi programul de împădurire pentru anul în curs. Potrivit acestuia, în Caraș-Severin, pentru executarea lucrărilor de împăduriri, completări și refacere se vor utiliza 1.250.000 de puieți forestieri de talie mică cu rădăcină nudă. 985.000 de puieți sunt asigurați din pepinierele proprii și 269.000 vin prin transfer de la alte direcții silvice. Principalele specii utilizate la lucrări sunt molid, 410.000 de bucăți, brad, 50 de mii de bucăți, și gorun, 215 mii de puieți. Pe lângă aceste specii, se vor planta și paltin de munte, frasin sau cireș.
Programul de regenerări din anul 2015 este de 1.179 de hectare, din care 982 sunt regenerări naturale, 197 de hectare împăduriri, 62 de hectare completări în plantații tinere și 1,5 hectare de refacere a plantațiilor afectate de factori meteorologici periculoși.
În paralel, vor fi demarate și lucrările de îngrijire în pepinierele silvice constând în mobilizarea solului și combaterea mecanică și chimică a buruienilor.
Cea mai importantă zi din „Luna plantării arborilor” rămâne însă, „Ziua Internațională a Pădurilor”, care este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 martie. În acest sens, toate statele membre ale Uniunii Europene vor prezenta și promova ce lucrări fac pentru păduri, dar promovează și rolul pe care pădurile îl au în viața comunității.
Conferința de presă care a avut loc astăzi la sediul Direcției Silvice a județului Caraș-Severin a fost urmată de o deplasare în județ, la ocolul silvic Oțelu Roșu. Acțiunile instituției se vor întinde pe tot parcursul lunii.