12 Mai – Ziua Internațională a Îngrijirii

ziua ingrijirii

„…dar de noi cine are grijă?”, se întreabă îngrijitoarele și îngrijitorii care lucrează în Austria, la domiciliul pacienților ce au nevoie de asistență în regim de 24/24.

Într-un mesaj lansat pe site-ul www.ig24.at, Asociația pentru protejarea intereselor îngrijitoarelor 24/24 din sistemul austriac aduce din nou în atenție nevoia de respect pentru munca prestată, condiții de muncă demne și protecție socială!

drept la ingrijire

„Suntem lângă clienții noștri permanent, în zilele lor bune când ne povestesc cu nostalgie despre tinerețea lor și în zilele lor grele, când nu își mai amintesc cine sunt și cum îi cheamă. Pentru ei suntem îngeri păzitori – pentru că îi ajutăm să își trăiască ultimii ani din viață în mod plăcut și demn.”

În comunicatul postat pe rețelele de socializare, se arată că „în timpul pandemiei de COVID-19 am primit aplauze și am fost numite «eroine și eroi» care au salvat sistemul. Prin munca pe care o prestăm, suntem o parte esențială a sistemului de îngrijire din Austria. Cu toate acestea, vedem cu amărăciune că nu suntem destul de importanți ca să fim incluși în Reforma îngrijirii, propusă de actualul Guvern al Austriei.

– lucrăm într-un sistem cu grave erori structurale și condiții de muncă precare

– suntem plătiți cu onorarii rușinos de mici pentru ore de lucru de 24h

– la bătrânețe ne lovim de sărăcie din cauza pensiei insuficiente care ni se oferă

– nu beneficiem de protecție prin Codului muncii, nu beneficiem de niciun fel de protecție socială, iar independența promisă prin sistemul de muncă cu Gewerbe este una falsă. În situații de conflict, suntem fără niciun sprijin sistemic, nu avem cui să ne adresăm și nu ne apără nimeni interesele și drepturile

– facem o muncă esențială pentru societatea austriacă și cu toate astea, politicienii din această țară închid ochii, mai departe, la problemele din această branșă

Cerem respectarea promisiunilor făcute de Guvern!

în primul rând atractivizarea modelului de angajare pentru îngrijirea 24/24 de ore, așa cum Ministerul Sănătății a anunțat anul trecut, reglementarea activității de intermediere și măsuri de control stricte pentru a asigura calitatea serviciilor, un plan de pensii personalizat pentru personalul de îngrijire în regim de 24 de ore, pentru ca și noi să putem trăi decent la bătrânețe.

Dorim RESPECT pentru munca noastră – iar asta înseamnă condiții de muncă demne și protecție socială!”, se mai arată în mesajul-manifest, transmis de Asociația pentru protejarea intereselor îngrijitoarelor 24/24 din Austria.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/