117 ani de la primul succes aviatic al lui Vuia – 20 de ani de când Aeroportul Internațional Timișoara îi poartă numele

traian vuia aircraft
casinoherculane by sungarden

Moștenirea de excepție a personalității bănățene Traian Vuia, pionierul aviației mondiale, poate fi descoperită în aeroportul ce îi poartă numele. 

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100
În 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I, o invenție care avea să schimbe lumea, a zburat pentru prima dată, iar bănățeanul Traian Vuia, a devenit un pionier al aviației mondiale, iar anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Aeroportul Internațional Timișoara îi poartă numele marelui inventator. În parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, a fost pregătită o primă mini expoziție cu materiale despre viața și cariera lui Traian Vuia, expoziție pe care o veți regăsi în terminalul de sosiri interne a aeroportului.
Avionul Vuia I a fost primul aparat de zbor mai greu decât aerul care s-a ridicat de la sol prin forța motorului propriu, fără alte mijloace. După o accelerație pe parcursul a 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de circa un metru de sol, a zburat astfel aproximativ 12 metri, apoi avionul a aterizat, după care palele elicei (construite de francezul Tatin) s-au oprit și avionul a aterizat.
Istoria aeronauticii mondiale îi datorează bănățeanului Traian Vuia două premiere absolute: decolarea cu mijloace proprii de bord și trenul de aterizare cu roti pneumatice. Macheta lui și o statuie din bronz care îl înfățișează pe celebrul inventator, ambele la o scară 1:1, se află în incinta Aeroportului Internațional Timișoara Traian Vuia și pot fi admirate de toți pasagerii, inițiind publicul vizitator în lumea aviației moderne.
De asemenea, cei interesați pot face o mică excursie și să viziteze muzeul dedicat memoriei lui Traian Vuia, în satul său natal (orar: luni -vineri, între orele 10:00 – 18:00)
untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/