Prețul lemnului de foc a explodat în Caraș-Severin!

Înăsprirea regulilor privind exploatarea pădurilor a dus la diminuarea pieţei negre, iar în unele zone se găseşte cu greu lemn de foc pentru populaţie. Unii speculanţi au ştiut să profite. Poate că aceasta este cauza pentru care în Caransebeș preţul lemnului de foc aproape s-a dublat față de anul trecut.

Dacă anul trecut populația putea cumpăra de la o firmă particulară metrul cub de lemn de foc cu 160 de lei, în acest an consumatorii vor cumpăra lemnul cu 250 de lei pe metru cub, adus în fața casei. O familie consumă pentru 5 luni răcoroase 5 metri cubi, în medie un metru cub pe lună, ceea ce înseamnă că dintr-un salariu pe lună își permite să cumpere şi să depoziteze 4 mc. Oamenii se plâng că s-a scumpit excesiv lemnul, iar reprezentanții firmelor care vând material lemnos spun că se confruntă în această perioadă cu o cerere foarte mare de lemn de foc.

Direcția Silvică din Caraș-Severin anunță că materialul lemnos se găsește în depozitele ocoalelor silvice sau la drum auto forestier, în cantități variabile, în funcție de ritmul exploatării și sortării acestuia. Achiziția lemnului se face în baza unei cereri aprobate în prealabil de conducerea ocoalelor silvice, livrarea efectuându-se în funcție de stocul existent. Preţurile de vânzare, fără transport, depind de locul de vânzare (depozit sau drum auto forestier) și de esența materialului lemnos (rășinoase, diverse specii moi – tei, salcie, plop etc. sau diverse specii tari – fag, stejari, carpen, frasin etc.).

În Caraș-Severin pădurile se întind pe aproximativ jumătate din suprafață, motiv pentru care județul se situează printre cele mai verzi zone din țară.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/