100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial!

Cărășenii marchează în această perioadă 100 de ani de la declanșarea primei conflagrații mondiale. Vor să readucă în atenția publică faptul că pacea este țelul suprem al omenirii.

Inițiativa aparține Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Cele două foruri au organizat anul acesta, împreună cu alte instituții și organizații importante din județ, mai multe manifestări comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial.

„Astfel de evenimente, care conduc în primul rând la comemorarea tuturor victimelor, indiferent de care parte au luptat, au fost organizate și ca un semn al intenţiei participanților de a se implica în dorința unanimă ca astfel de evenimente să nu  mai aibă loc niciodată, recunoscând pacea drept unul dintre țelurile supreme ale omenirii de astăzi”, a declarat Erwin Țigla, președintele FDG.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Manifestări comemorative cu această tematică au avut loc la Anina, Baru Mare (județul Hunedoara), Brezon, Caransebeș, Gârliște, Măureni, Nădrag, Reșița, Sasca Montană, Timișoara și Tirol.

Pe aceeași linie, vineri, 28 noiembrie, va avea loc la secția germană „Alexander Tietz“ a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin o ultimă manifestare de acest gen dedicată centenarului de la declanșarea Primului Război Mondial.

Va fi organizată o expoziție de fotografii cu unele din monumentele dedicate ambelor conflagrații mondiale din secolul trecut, care se află pe teritoriul Banatului Montan; de asemenea, o mini-expoziție filatelică și numismatică dedicată aceluiași eveniment și totodată o întâlnire cu elevi ai claselor a XII-a A și B de la Colegiul Tehnic Cărășan Reșița. Despre Primul Război Mondial va vorbi cu acest prilej istoricul reșițean prof. Dan Oberșterescu.

FOTO: enciclopediauniversala.wordpress.com

banner 970 x 250