Cei 100 de ani de istorie ai Campusului Universității Politehnica Timișoara sunt surprinși într-un eveniment cultural special la Veneția.
Expoziția de bandă desenată care prezintă un secol de cultură și istorie a Campusului UPT este pe simezele celebrei Bienale de Arhitectură din veneția. Va ajunge și în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, și la Hunedoara.
În 29 iulie s-a deschis vernisajul expoziției „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge” la Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția, în spațiul „Piccola Galleria”.
Aici, vizitatorii vor avea ocazia să descopere un secol din campus, încapsulat în benzile desenate ale artistei locale Sorina Vazelina, creații care surprind istoria și viața campusului Universității Politehnica Timișoara.
Pe lângă aceasta, vizitatorii vor avea șansa de a se angaja într-o experiență de realitate virtuală captivantă facilitată de Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniu sub reflectoare, care le va oferi cu ajutorul tehnologiei o călătorie imaginară chiar în campusul Universității.
„Universitățile au rolul de a educa, dar și de a fi catalizatori ai dezvoltării sociale, economice și urbane. Fondată ca răspuns la nevoile companiilor tehnologice, Universitatea Politehnica Timișoara a devenit parte din progresul orașului, iar călătoria sa în plan local a lăsat urme adânci la dezvoltarea industriei tehnologice, dar și la metamorfoza culturală și urbanistică. Campusul creativ al UPT este un microcosmos care încapsulează istoria transformatoare a ceea ce este astăzi orașul dinamic Timișoara. Iar această istorie își găsește locul de onoare într-o expoziție-manifest la Veneția, urmând să revină și în reflectoarele orașului din care a pornit”, spune Alex Luca, coordonatorul proiectului Campus Creativ.
În continuarea redării istoriei unui spațiu prezent în viețile timișorenilor de 100 de ani, evenimentul se extinde pe 30 iulie și la Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Aici, vizitatorii pot asista la prezentarea arhitectului și profesorului Vlad Gaivoronschi despre „Pedagogia Grupului Sigma la Școala de Arhitectură din Timișoara”.