100.000 lei din amenzi, dar tot degeaba! Gunoaie aruncate la intrarea în satul Tapia, chiar lângă șosea

Un nou deponeu ilegal și-a făcut apariția chiar la intrarea în satul Tapia, aparținător de Lugoj, la doi metri de șosea. Mizeriile sunt aruncate pe proprietățile oamenilor.

Sătenii spun că cei care aruncă gunoaie pe locul unde în urmă cu peste trei decenii funcționa Cooperativa Agricolă de Producție, sunt în special persoane care vin din Lugoj.

„Nu mai au nicio rușine! Sunt fără frică de Dumnezeu, pentru că acolo unde aruncă ei este amplasată și o cruce. Vin cu mașinile și ziua în amiaza mare, cu saci plini cu mizerii, parchează pe marginea drumului și îi aruncă la întâmplare. Toată treaba nu durează mai mult de două-trei minute și dispar imediat. E păcat, pentru că după ce s-au dărâmat clădirile fostului colectiv, locul de-acolo a fost mereu îngrijit. Proprietarii au tăiat fânul, au plantat pomi, iar acum vin tot felul de indivizi și împroașcă deșeuri pe toată suprafața, până pe valea care duce în țarină. Le aruncă chiar lângă drum. Mai puțin și se debarasează de ele direct în mijlocul șoselei”, ne-a declarat Ioan Paulescu, din Tapia.

Perimetrul pe care a fost C.A.P-ul nu este singurul din apropierea satului unde se aruncă mizerii. „Gunoierii” au grijă să-și lase „urmele” și lângă izvor, apoi pe drumul ce duce către Timiș sau în șanțurile de pe margine, până la Autoliv. Dar „peisajul” este completat pe malurile râului Timiș. Pe drumul către magistrala de gaz abia se mai poate circula, iar pădurea de salcâmi este copleșită de gunoaie. Mizeriile se găsesc pe aproape toată întinderea malurilor, de la Tapia, până la Lugoj, în zona cartierului Buchini.

„Modul de colectare a gunoiului pe raza municipiului trebuie schimbat radical, pentru că cei care aruncă deșeurile în alte locuri sunt tot mai mulți. Noi, la nivel de Poliție Locală, am rămas tot cu un efectiv de 40 de agenți. Chiar și-așa, în 2019, cele mai multe amenzi aplicate au fost pentru aruncarea de gunoaie în locuri neamenajate. Sperăm să se termine odată montarea noilor camere de supraveghere la intrările în oraș. Ne vor ușura munca, deoarece vom avea atunci posibilitatea de a vedea în timp real mijloacele de transport care se deplasează spre locurile unde se aruncă deșeuri”, ne-a spus Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj. Anul trecut, agenții au aplicat circa 2.000 de sancțiuni contravenționale, o treime dintre acestea fiind pentru aruncarea de gunoaie în locuri nepermise. Valoarea amenzilor date doar pentru astfel de fapte a fost de peste 100.000 lei.