10 mori de apă din Caraș-Severin, reabilitate printr-un proiect ambițios marca „Acasă în Banat”

Asociaţia „Acasă în Banat” dezvoltă un amplu proiect turistic. Este vorba despre reabilitarea a patru mori de apă de la Şopotu Vechi din Caraş-Severin. Acţiunea va avea loc săptămâna aceasta, în perioada 21-23 august. Au răspuns afirmativ aproape 50 de voluntari. Proiectul cuprinde alte șase mori de apă din Gârnic și Lăpușnicel.

„Repunem în funcţiune patru mori din satul Şopotu Vechi, comuna Dalboşeţ, în Caraş Severin. Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile. Avem peste 50 de voluntari înscrişi, păstrăm toate măsurile de siguranţă. Vom purta mască şi în exterior. Suntem foarte optimişti. Există foarte multă dorinţă şi din partea comunităţii locale care ne-a oferit mult ajutor.”, a precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei „Acasă în Banat”.

Restaurarea depinde de la caz la caz, în funcţie de starea de conservare. Unele mori de apă au nevoie de o reparaţie urgentă a acoperişului, alte mori au probleme structurale şi necesită intervenţii la ziduri sau la fundaţii. Toate cele patru mori de la Şopotu Vechi au problema lipsei apei şi, ca urmare, ele nu mai sunt folosite.

„Acesta este un obiectiv, de a le repune în funcţiune prin refacerea aducţiunii apei. Apoi mai sunt măsurile de protejare a lemnului şi facem tot felul de mici reparaţii care sunt necesare. La final punem plăcuţe informative, indicatoare, construim podeţe, trepte, astfel încât turiştii să poată să vină să le vizitez.”, a completat Radu Trifan.

Prima parte a proiectului a avut loc la Gârnic, unde au fost renovate deja patru mori de apă. Reabilitarea celor patru mori de la Şopotu Vechi reprezintă a doua parte a proiectului, iar la final de an va veni rândul altor două mori de apă – din comuna Lăpuşnicel. În total vor fi 10 mori de apă, planul renovării fiind inclus într-un proiect finanţat de Fundaţia Orange.