10 avioane decolează din Caransebeş cu tone de muniţie împotriva rabiei!

Campania de toamnă de vaccinare împotriva rabiei a început, în aceste zile, în baza unui program european, în organizarea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu HG 55 din 16.01.2008. Aeroportul Caransebeș găzduiește întreaga acțiune de coordonare a decolării avioanelor cu muniţie antirabie.

20 de tone de momeală pe bază de pește, congelate la -28 grade, care au încorporate câte o pastilă, sunt aruncate cu 10 avioane ultraușoare spre zona împădurită din județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Mehedinți, Gorj, Argeș, Sibiu și Brașov. În momentul când momeala se dezgheață, vulpea este atrasă de mirosul de pește, spun specialiștii, astfel că toate campaniile din ultimii 8 ani, inițiate la nivel mondial, au dat roade. De exemplu, în România, în ultimii doi ani nu s-a înregistrat niciun caz de rabie la om.

Rabia sau turbarea este o boala produsă de un virus care afectează creierul și măduva spinării atât la animale, cât și la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalomielită (boală a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces. Rabia este, în zilele noastre, o maladie complet incurabilă.

leader board 728 x 90 px

foto http://www.ansvsa.ro/