10 august 2018, zi neagră pentru România! Arta manipulării și a deturnării unei manifestații pașnice!

Zeci de mii de protestatari, marea lor majoritate paşnici, au fost dispersaţi aseară cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă! Ce s-a întâmplat în 10 august 2018 va fi obiect de studiu în arta manipulării și a metodelor de deturnare a unei manifestații pașnice, spune Dragoş Stanca, fondatorul proiectului Interactive Central and Eastern Europe şi preşedinte al Biroul Român de Audit Transmedia.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoriei, pentru a-i dispersa pe cei 100.000 de participanţii la Mitingul Diasporei, organizat în fața sediului Guvernului. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 440 de persoane (dintre care 24 de jandarmi) au avut nevoie de asistenţă medicală la faţa locului, 65 dintre acestea (9 jandarmi) fiind transportate la spital.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la ora 23.30, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piața Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Nici comandantul Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, nici ministrul de Interne, Carmen Dan, nici vicepremierul cu atribuţii de premier, Paul Stănescu, ca de altfel nici adevăratul şef al acestora, preşedintele PSD Liviu Dragnea, nu au comentat până la această oră evenimentele din Piaţa Victoriei!

Iresponsabilitate, incompetență, mârșăvie, corupție!

O opinie considerăm noi pertinentă cu privire la cele întâmplate aseară în Bucureşti a transmis azi-noapte, pe contul său de Facebook, Dragoş Stanca, fondatorul proiectului Interactive Central and Eastern Europe şi preşedinte BRAT.

„Ce s-a întâmplat în seara asta va fi obiect de studiu în arta manipulării și a metodelor de deturnare a unei manifestații pașnice. De la modul în care s-a construit tensiunea, prin repetarea faptului că se va interveni dur (atrăgând astfel huliganii si amatorii de senzații tari), continuând cu folosirea absurdă a gazelor lacrimogene încă de la începutul manifestației (cu efect dramatic în construirea povestii), cu tolerarea chemărilor iresponsabile de la megafoane «să plece jandarmii, să luăm Guvernul!», până la lipsa de reacție în izolarea grupurilor violente care nu aveau în mod evident legătură cu restul oamenilor din piață (pentru a justifica ulterior intervenția dură, generalizată) sau cu modul artistic în care au fost lăsate să ardă minute în șir focurile artizanale pornite de huligani, la câțiva metri de N echipaje de pompieri (să fie timp pentru poze si prim-planuri alarmante, live, la tv)“, scrie Dragoş Stanca pe contul său de Facebook.

Toate astea se întâmplă în anul 2018, subliniază Stanca, într-o țară UE și membră NATO.

„Aici duc iresponsabilitatea, incompetența, mârșăvia și corupția care domină o societate profund scindată, care plătește acum pentru lipsa de educație generală și civică. România se află într-un moment crucial, de cotitură. Depinde şi de noi dacă vom învăța ceva din asta și o vom ajuta să repornească pe drumul corect“, mai spune Dragoş Stanca.

Fondator al proiectului Interactive Central and Eastern Europe – care include iCEE.fest, devenit, de la lansarea sa din 2012, cel mai amplu festival regional dedicat impactului digitalului şi tehnologiei în business și societate –, Dragoş Stanca a debutat în presă la finalul anilor ’90, iar în anii 2000 a fost director general a două grupuri de presă majore la vremea aceea (PubliMedia/Mediafax si Grupul Cațavencu). În 2018 a fost ales președinte al BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia), organism profesional care reunește 150 de companii din media, clienți si marile agenții de publiciate din România. Dragoş Stanca scrie analize pe blogul său, dStanca.net, şi e activ în social media.

Sursă foto: realitatea.net.