Apel al Primăriei Reşiţa în ziua mitingului Diasporei! „Ne gândim la voi și vă dorim întorși acasă!“

Astăzi, 10 august 2018, în ziua în care la Bucureşti are loc marele miting al românilor din Diaspora, Primăria municipiului reşedinţă al judeţului Caraş-Severin a prezentat public o analiză care arată „ce înseamnă Diaspora pentru Reșița“.

„Primăria Reșița a comandat, în anul 2016, un Studiu Sociologic. Datele obținute au sugerat că una din principalele probleme cu care se confruntă orașul nostru este migrația, iar repatrierea reșițenilor plecați peste hotare poate fi un mod de a redinamiza comunitatea noastră. Din studiu se poate trage clar concluzia că sentimentul pe care îl trăiesc cei plecați este acela de «dor față de locul natal», iar în condițiile optime aceștia și-ar dori să revină“, transmite Primăria Reşiţa.

În acest context, administrația locală a căutat parteneriate cu asociații care promovează programe în ideea repatrierii românilor plecați peste hotare. #RePatriot, explică municipalitatea, este o inițiativă pornită de antreprenori care au avut succes în mediul privat din străinătate, iar intenția acestora este de a promova oportunitățile de bussines din România către antreprenorii români cu afaceri în străinătate, în speranța că aceștia vor contribui la dezvoltarea localităților din care provin prin experiența dobândită peste hotare. „Pe lângă programele pe care aceștia le implementează și la care Primăria Reșița este parteneră, Zilele Diasporei sunt modul prin care, împreună, dorim să cinstim toți reșițenii plecați cu intenția de a găsi un trai mai bun. Ne gândim la voi și vă dorim întorși acasă!“, este mesajul municipalităţii reşiţene pentru cei plecaţi peste hotare.

Cu acest prilej, Primăria Reşiţa prezintă concluziile desprinse din studiul sociologic privind migrația din Reșița.

MIGRAȚIA PE CRITERII DE VÂRSTĂ/ STUDII/ OCUPAȚIE

● Cele mai multe persoane plecate în străinătate au vârste de 25-35 ani (peste 10% din persoanele de aceste vârste sunt acum în străinătate), dar plecări masive sunt constatate și la persoanele de 20-24 ani și 36-49 ani (peste 8,5%).
● 8% dintre reșițenii care și-au susținut doctoratul au plecat în străinătate. Cei mai mulți care au plecat au studii medii, sunt absolvenți de liceu. Dacă absolvirea unei facultăți nu oprește semnificativ migrația externă, în schimb absolvirea unui master face Reșița mai atractivă (pentru 91,6%) sau îi îndreaptă pe unii (4,5%) spre o migrație internă, în alte județe.
● Cea mai mare migrație o au persoanele care au „altă ocupație” – 30%. Ele sunt, de regulă, cele care au munci sezoniere, asistenți medicali etc. Și în rândul lucrătorilor pe cont propriu (instalatori, zugravi, contabili etc.) se observă o mare migrație externă (18,3%). Pensionarii, șomerii, cei fără ocupație și casnicele au rămas în proporțiile cele mai mari în Reșița. Au plecat cei fără niciun venit, dar și cei cu venituri mari, dar au rămas în oraș cei cu venituri mici și medii.
● În Marea Britanie, Olanda, Luxemburg au plecat în special tineri, a căror vârstă medie este 31 ani. În Spania, Franța, Norvegia, Danemarca și Cipru au plecat oameni cu vârste medii de 35 ani. În Germania, Suedia, Austria și Belgia oamenii plecați au în medie 40 ani. În Italia, Portugalia, Grecia, Elveția, Croația și Canada sunt oameni cu vârste medii de 45 ani, iar în SUA, Serbia, Malta și Cehia sunt oameni cu vârste medii de 50 ani.
● Patronii care au emigrat au ales SUA (25%), Germania, Spania (16,7%), Portugalia, Belgia și Italia (8,3%). Lucrătorii pe cont propriu au preferat Austria (33,3%), Germania (15,6%), Italia (13,3%) și Spania (9%). Șomerii au ales Germania (23,1%), Spania (15,4%), Italia, Austria și Marea Britanie (câte 7,7%). Cei fără ocupație s-au îndreptat spre Germania (28,8%), Austria (19,2%), Italia (15,1%), Spania (6,8%). Pensionarii s-au stabilit în special în Germania (25%), Austria (14%), Italia (7,5%), Franta(4,3%) și Spania (3,2%). Salariatii au emigrat masiv în Germania (27,5%), Austria (22,6%), Italia (12,2%), Marea Britanie (5,6%), Spania (4%).

MOTIVELE MIGRAȚIEI

Mai mult de trei sferturi dintre cei plecați în străinătate s-au dus în căutarea unui loc de muncă. Celelalte motive sunt minore ca ponderi.
Aproape trei sferturi dintre reșițenii plecați în străinătate câștigă între 500 și 1.500 Euro lunar și unul din zece oameni nu obține niciun venit.

INTENȚIA DE MIGRAȚIE

La cei de vârste cuprinse între 15 și 49 ani intenția de plecare depășește 15%, iar vârful emigrării este atins de cei de 20-24 ani, din care doar 48,5% mai vor să rămână în țară în următorii ani. Dorința de plecare e cea mai mare la absolvenții de liceu: peste 15% vor să plece și tot atâția sunt nehotărâți.

INTENȚIE DE REPATRIERE

Femeile sunt mai hotărâte să rămână în oraș decât bărbații (76% față de 73%), iar intenția de a rămâne e specifică celor cu vârste medii de 53 ani.
Dintre cei plecați în străinătate, doar 8.2% intenționează să se întoarcă definitiv în țară în următorii 3 ani, conform declarației rudelor din Reșița. Sunt de 5 ori mai mulți cei care și-au anunțat familia că nu vor reveni definitiv acasă în viitorul apropiat.

CONDIȚIILE PENTRU REPATRIERE

● Veniturile decente și existența locurilor de muncă sunt principalele motive care i-ar convinge pe oameni să nu plece din țară și pe cei plecați să se întoarcă. Să aibă venituri decente au spus în proporții foarte mari cei din Reșița Montană – Uzine (97,5%), Triaj – Calea Timișoarei (93,2%), Centru IV Reșița Sud (86,4%), Calea Caransebeșului (84,6%) și localitățile aparținătoare (83,8%). Ei au vârsta medie de 48,7 ani.
● Să aibă loc de muncă au menționat în special cei din Reșița Montană – Uzine (96,8%), Triaj – Calea Timișoarei (93,2%) și Centru I Nera – 1 Decembrie 1918 (85,2%). Vârsta lor medie este de 51,4 ani.
● Să fie un oraș frumos, atractiv a fost mai ales motivația celor din Reșița Montană – Uzine (91%), Micro II (42,2%) și Lunca (40,3%). Vârsta lor medie este de 46,2 ani.
● Reducerea corupției a fost menționată mai frecvent de cei din Centru III Lupac (22,2%), Micro I, Micro III, Centru I Nera – 1 Decembrie 1918, Reșița Montană – Muncitoresc (câte 7,8%). Ei au vârsta medie de 51,5 ani.
● Să sporească gradul de civilizație și educație a fost dorința celor din Centru I Nera – 1 Decembrie 1918 (29,6%), Centru IV Reșița Sud (19,2%) și comunele învecinate (12%). Ei au vârsta medie de 46,2 ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/