10 ani de NATO, aniversați prin întâlniri diplomatice!

Pe data de 2 aprilie 2014, Camera Deputaților, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Fundaţiei EURISC, a organizat Conferința cu tema ,,Profilul României în NATO la 10 ani după integrare”.

Cu acest prilej, deputatul  PSD Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, a susținut o alocuţiune în cadrul Conferinței ,,Profilul României în NATO la 10 ani după integrare”.

Acesta a reliefat efortul depus de Armata României, care a trecut printr-un proces organic de transformare, cu o imensă legislație de armonizat.

,,Obiectivul major al politicii noastre naţionale după regimul de tristă amintire a fost asigurarea securităţii României prin integrarea în NATO. Această aderare a reprezentat un moment de recunoaştere şi de apartenenţă la comunitatea democratică occidentală şi a deschis calea pentru integrarea României la Uniunea Europeană. Astăzi, România are o responsabilitate asumată în determinarea propriului nostru viitor. Scopul transformării Armatei României l-a reprezentat realizarea unei structuri de forţe moderne, profesionalizate, echipată corespunzător, dislocabilă, interoperabilă, cu capacitate de autosusţinere, cu o conducere flexibilă, care să ia decizii în timp scurt. Am convingerea că în acest moment Armata României şi-a îndeplinit cu succes acest obiectiv, a declarat Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Acesta a amintit și de importanța activității României în cadrul NATO, prin implicarea în teatre de operaţii cu un număr considerabil de personal civil şi militar, o parte dintre ei pierzându-şi viaţa. ,,De asemenea, instalarea elementelor sistemului antibalistic NATO în România, înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO-HUMINT la Oradea reprezintă semne de recunoaştere a eforturilor României. Acestea sunt doar câteva elemente care demonstrează valoarea adăugată pe care o aduce România Alianţei, a subliniat Ion Mocioalcă.