Taxe noi pentru căsătorii și divorțuri. „Au fost introduse pe bună dreptate!”

Actualizarea unor taxe la compartimentul de stare civilă începând din 2017 a iscat controverse între consilierii locali din Caransebeș.

La ultima ședință de lucru din anul 2016, consilierii din grupul PSD au venit cu un amendament la proiectul de hotărâre, însă majoritatea a aprobat proiectul inițial. Și asta pentru că actualizarea taxelor, care au rămas la nivelul anului 2012 pentru activitatea de stare civilă este necesară pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a Compartimentului de Stare Civilă, se arată în referatul depus de șeful compartimentului și aprobat de primarul Felix Borcean.

Sunt 19 taxe de care vor ține cont caransebeșenii din acest an, unele au fost majorate ușor, fără a afecta buzunarul contribuabilului, însă altele au fost chiar introduse pe bună dreptate, spune primarul Felix Borcean.

„Dacă mirii vor să se cunune în altă parte decât la primărie, trebuie să plătească suplimentar pentru că trebuie deplasat un funcționar al primăriei cu acte de stare civilă. Dacă se dorește eliberarea unui duplicat la un certificat de căsătorie, certificat de naștere sau de deces este normal să se plătească o taxă”, spune primarul urbei.

În replică, grupul PSD, prin vocea consilierului Florin Bogdea, a menționat că taxele ar trebui aplicate doar unei anumite pături sociale, astfel că ar trebui să luăm exemplul unei alte primării de municipiu din țară, care a redus sau a scutit de taxe persoanele cu handicap, revoluționarii, asistații social și alte categorii sociale.

„Personal nu am avut nimic împotriva amendamentului propus de grupul de consilieri PSD, cel mai probabil că se va lua în discuție o astfel de propunere pentru schimbarea hotărârii într-una dintre ședințele de lucru viitoare”, a menționat primarul Felix Borcean.

Încasarea taxelor pentru activitatea de stare civilă se face anticipat la casieria Serviciului de Impozite și Taxe din Caransebeș, mai puțin taxa pentru schimbarea de nume sau prenume, care se achită la același serviciu după aprobarea dispoziției dată de către Consiliul Județean.