Strategia de dezvoltare a Reșiței, motiv de scandal! „Bătaie de joc! Mă simt jignit!”

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Prezentarea strategiei de dezvoltare a Reșiței și de creare a locurilor de muncă a stârnit un scandal în ședința Comisiei de Dialog Social a județului Caraș-Severin. Membrii comisiei s-au simțit jigniți de informațiile teoretice prezentate de Primăria Reșița, aceștia așteptându-se ca administrația locală să vină cu date concrete despre realizări după aproape 1 an de mandat liberal.

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social a județului Caraș-Severin desfășurată miercuri a declanșat un scandal. Este vorba despre prezentarea strategiei de dezvoltare a municipiului Reșița și de creare de locuri de muncă. După ce reprezentantul Primăriei a expus o parte dintre datele tehnice referitoare la scăderea populației și demersurile făcute pentru a atrage investitori, primul care a luat cuvântul a fost Nicolae Drăgan, președintele Filialei Caraș-Severin a BNS. Acesta s-a declarat jignit de atitudinea administrației locale, care nu face decât să prezinte planuri, fără nimic concret, spune el. „În continuare constat că toți promit, înainte de alegeri, că fac, dreg, vin cu locuri de muncă, dezvoltă. Și acum, prin materialul prezentat, după aproape un an de zile (n.r. de mandat) ce constatăm? Mă așteptam ca la acest punct să fim mai mulți în sală. Asta dovedește interesul pentru această comunitate. Vreau să transmiteți primarului Reșiței, Consiliului Local, să facă ceea ce trebuie să facă. Mă așteptam să avem cu subiect și predicat ce face Primăria pentru locuri de muncă. De 7 legislaturi, toți primarii, toți consilierii așteaptă să vină investitori. Le creăm condiții. Bătaie de joc! Au atâtea posibilități acești aleși ai noștri. Nu! Toți primarii fac numai studii de fezabilitate, consultanți, bani, bani, bani! Cred că e timpul să nu ne mai batem joc! Ni se țin seminarii de metodologii, strategii… Le știm! Pragmatism dorim! Concret! Mă simt jignit!”, a răbufnit Nicolae Drăgan.

Liderul de sindicat a lovit și în tramvaiul lui Nelu Popa, un proiect pe care îl consideră inutil. „Conducerea acestui oraș visează! Sincer! Tramvaie… Pe cine să transportăm?! Forța de muncă pe care trebuie să o transportăm din Govândari în orașul vechi?! Scuzați-mă! Vorbim de proiecte de 25 de milioane de euro pentru tramvai. Păi cu 3 milioane de euro am cumpăra autobuze care merg singure. Mare realizare a conducerii municipiului după 1 an de zile… Și noi ne ducem în cap. Facem un balet ieftin în acest oraș! Mi-am pus speranțe, dar degeaba. Toți vin, promit și nu fac nimic! Unii vând și alții cumpără”.

Cui să mă plâng? Vorbesc cu pereții!

O intervenție a avut și un alt lider de sindicat. Este vorba despre Jivomir Tovladiaț, președintele Uniunii Județene Caraș-Severin a CNSLR-Frăția. Acesta s-a declarat dezamăgit de faptul că niciun reprezentant al patronatelor și nimeni din conducerea Primăriei Reșița nu a participat la întâlnire. „Nu este în ordine ca, în momentul în care Reșița este în pragul colapsului, să avem o discuție despre Reșița în formatul acesta. Eu sunt jignit pentru că mai marii urbei lipsesc de la această întâlnire! Câți suntem în sală? Câți din reprezentanții patronatelor sunt aici? Niciunul! Și atunci, despre ce să discutăm? Ne batem joc! Vorbesc de 2-3 ani de UCM Reșița, acuma cui să mă plâng? Vorbesc cu pereții! Desființăm comisia!”, a spus Tovladiaț.

De sclavi are nevoie toată lumea!

STPT job 1000x200

Marian Apostol, liderul CNS Cartel ALFA Caraș-Severin, a dus discuția într-o altă zonă. În opinia sa, lipsa forței de muncă pe care o scot în evidență cei mai mulți potențiali investitori are o explicație: banii. Salariul minim pe economie pe care îl oferă firmele cu mulți angajați nu este atractiv pentru un om care, dincolo de nevoile personale, trebuie să întrețină și o familie. Marian Apostol spune că investitorii ar trebui triați, pentru că cei mai mulți angajatori s-au obișnuit să îi trateze pe oameni ca pe niște sclavi.

„Dacă până acum ne-am rugat de tot felul de investitori să vină, din orice domeniu, trebuie să înțelegem că nivelul de viață a crescut foarte mult în România, iar aceste domenii din industria ușoară nu mai sunt cele de care avem nevoie. Avem nevoie de activități economice care să își permită să dea și salarii corespunzătoare nivelului de viață și scumpirilor de pe piață. Oamenii lucrează 8-10 ore și apoi încasează 1.200 de lei/lună și pe timp de iarnă nu reușesc să își plătească utilitățile, atunci cum să-i mai judecăm că pleacă în străinătate? Să nu ne bucurăm pentru orice investitor. În loc să alergăm după o firmă de cablaje auto care angajează 3.000 de oameni pe salariul minim… nu e soluția de care au oamenii nevoie. Oamenii nu sunt interesați de asemenea lucruri, pentru că știu că au nevoie de mai mulți bani pentru a-și întreține familiile. Așa că mai bine pleacă dincolo. Așa că ne confruntăm cu lipsa forței de muncă. S-a mers mult timp pe ideea poți să pleci, că la poartă mai stau 200. Ei, uite că nu mai stau. Se merge mult pe ideea că românii sunt puturoși. Muncesc de îi ia mama naibii în construcții în străinătate! De sclavi are nevoie toată lumea! Sclavul ăla are și el nevoie să mănânce, are o familie de întreținut și dacă nu ai grijă de el, nu-l mai ai. Pur și simplu dispare!”, a explicat Marian Apostol.

La finalul discuțiilor s-a stabilit ca punctul care a încins atmosfera să fie reluat într-o ședință viitoare, cu condiția ca administrația locală să prezinte date concrete legate de măsurile aplicate pentru dezvoltarea Reșiței și crearea de locuri de muncă.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/