Schimbările din Justiție, condamnate de Valeria Schelean! „Coaliția PSD-ALDE încearcă să readucă justiția sub control politic”

Deputatul Valeria Schelean Șomfelean anunță că PNL și USR au semnat o moțiune împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader. În documentul depus astăzi, parlamentarii acuză că actuala guvernare a pornit un asalt împotriva independenței justiției.

Moțiunea simplă „PSD – STĂPÂNUL JUSTIȚIEI!? CHIAR AȘA…?” a fost semnată și depusă astăzi de parlamentarii PNL și USR, după cum anunță deputatul cărășean Valeria Schelean Șomfelean. Moțiunea se îndreaptă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, cel care, în 23 august, a anunțat o serie de modificări ale legilor justiției.

„Proiectele de lege inițiate de Executiv, întâmplător sau nu, chiar pe data de 23 august, reprezintă un atac îndreptat împotriva independenței justiției și o încercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu, pe care țara noastră le-a înregistrat începând cu reformele din anii 2004-2005. La 10 ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE încearcă să ne arunce în trecut și să readucă justiția sub control politic, așa cum a mai fost doar în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și a Guvernării Năstase”, transmite Valeria Schelean printr-un comunicat de presă.

Deputatul cărășean nu neagă faptul că legile justiției ar fi avut nevoie de modificări, însă consideră că modul în care s-a procedat și schimbările la care s-a apelat nu sunt decât un paravan. „Se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea judiciară, dar aceste modificări, obiectiv necesare, sunt doar un ALIBI de care s-a folosit PSD. În realitate, sub acest PARAVAN, se ascunde intenția majorității PSD-ALDE de a deține controlul asupra modului de numire a procurorilor din parchetele care au competență în cercetarea faptelor de corupție și a altor fapte săvârșite de înalți demnitari, dar și de a crea o pârghie de sancționare a magistraților la comandă politică, prin trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul de Justiție!”.

În același comunicat de presă, Valeria Schelean Șomfelean consideră că modificările nu au la bază o analiză a sistemului judiciar, drept dovadă, spune ea, magistrații și asociațiile profesionale au o serie de nemulțumiri față de aceste modificări. „PNL va prelua și va susține sub formă de amendamente, atât în timpul dezbaterilor în comisii, cât și în plen, toate acele propuneri venite din partea magistraților și a asociațiilor profesionale, ale altor practicieni ai dreptului, care pot aduce o îmbunătățire, o reformă în sistemul judiciar, dar în limitele și ținând cont de rigorile constituționale”.