România are două muzee dedicate cineamatorismului. Ambele, în Caraș-Severin! [FOTO]

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Au iubit mai mult bănățenii de munte arta fotografică, sunt mai nostalgici? Sau mai au printre ei oameni ca Emil Mateiaș, fondatorul Cineclubului Oţelu Roşu.

Zilele trecute, după Reșița, s-a inaugurat la Oțelu Roșu Muzeul Cinematografului şi Muzeul Cineclubului Oţelu Roşu. Locația este în fosta cabină de proiecţie a cinematografului din oraş, unde a fost amenajat un spaţiu expoziţional ce conţine diplomele şi cupele obținute de cineaşti, precum şi aparatura utilizată la cineclubul din Oţelu Roşu. S-au implicat în această activitate Emil Mateiaș, dar şi Nicolae Negruţiu, cu sprijinul Primăriei din orașul de pe Valea Bistrei.

Inaugurarea muzeului a fost urmată de Adunarea Generală ANCR (Asociația Națională a Cinecluburilor și Realizatorilor Neprofesioniști de Film din România), la care au participat Dumitru Burca, Dorin Goagă, Emilian Urse, Nicu Dragoș Ionel, Viorel Ieremie, Lucian Ionica și cineastul amator Emil Mateiaș, datorită căruia, în ultimii ani, a fost reînviată pasiunea pentru realizarea filmelor de scurt metraj, documentarelor și dorința de a păstra într-un muzeu toată aparatura veche din cineclub.

Cei interesați de Muzeul Cinematografului și al Cineclubului Oțelu Roșu pot vizita arhiva cu filmele realizate de cinecluburile Oţelu Roşu, Lyceum, Cravata Roşie şi Vatra Dacilor. Arhiva mai cuprinde filme realizate de cineaştii amatori din Oţelu Roşu, în parteneriat cu alte cinecluburi din judeţ, ţară sau străinătate, documente din activitatea cineamatorilor din oraș, arhiva digitală a fotografiilor uzinei şi oraşului aflate în diferite colecţii particulare și bibliografie de specialitate.

Menționăm că, în urmă cu doi ani, în scopul păstrării şi perpetuării tradiţiilor de cultură şi creaţie foto-cinematografică a oraşului, precum şi pentru a avea în cadrul Liceului Bănățean un focar de aplicare creativă a mijloacelor moderne ale audio-vizualului, s-a constituit Centrul Orăşenesc de Documentare, creaţie foto-film şi activitate IT. Centrul a fost închis iar toate obiectele din acest centru au fost donate muzeului deschis în aceste zile, ne-a specificat Gabriel Găină.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Pentru oraşul Oţelu Roşu, muzeul contribuie la păstrarea arhivei fotografice şi a patrimoniului audio-cinematografic al oraşului și la realizarea de imagini foto și film cu aspectele urbanistice şi social-culturale ale oraşului.

După 1990, Emil Mateiaș s-a ocupat de revigorarea activităţii cineamatorilor din România, prin organizarea din surse proprii, a celei de a 45-a şi a 50-a aniversări a cineclubului „Oţelul Roşu”, prin organizarea a două festivaluri de film la Oţelu Roşu şi unul internaţional la Băile Herculane care, prin organizarea şi desfăşurarea a 3 adunări generale ale Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, au fost singurele acţiuni organizate care au avut loc după 1989.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157684842416522″]

Sursă foto: Gabriel Găină

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/