Primarul Dumitru Ursu i-a avut astăzi ca invitați la sediul administrației publice locale pe fostul primar al metropolei bănățene, Gheorghe Ciuhandu, și pe Peter Hochmut, reprezentantul investitorilor germani în Banat.
Împreună cu șefii de servicii, aceștia au fost invitați să analizeze posibilitățile de investiții și de dezvoltare care există în zonă și care ar putea fi mediatizate peste granițele țării. Ambii invitați au fost de acord cu faptul că potențialul orașului stă în trecutul său cu o valoare istorică și culturală deosebită, dar și în frumusețea zonei înconjurătoare. Toate acestea însă trebuie susținute de o dezvoltare economică care să pornească de la un nivel mic. Asta, mai ales că în ultimii ani investitorii nu ocolesc doar Oravița sau județul Caraș-Severin, ci zona de vest a țării în general.
„Oravița are un trecut istoric foarte important, a fost capitală de județ, este capitală culturală cu multe valori culturale și clădiri de patrimoniu. Cred că în momentul de față Oravița, la fel ca multe orașe din țară, se confruntă cu o situație economică mai dificilă, care nu este neapărat cauzată de oamenii locului, ci de faptul că nu există investiții în zonă. Venirea noastră aici era de identificare a posibilităților care există și să atragem atenția sau să le recomandăm celor cu bani să vină aici. Ceea ce îi lipsește orașului este această perspectivă care derivă numai dintr-o relansare a activității economice. Nu trebuie trăit cu ideea că e nevoie de investiții de mare amploare. Trebuie început cu pași mărunți, orașul se poate lansa prin aceste întreprinderi mici și mijlocii, prin spirit antreprenorial care există aici, la Oravița. De altfel, am și văzut la intrarea în oraș un început de dezvoltare. Trebuie continuat!”, a precizat Gheorghe Ciuhandu pentru Express de Banat.
Investitorii ocolesc zona de vest!
Criza actuală de investitori se resimte în toată zona de vest a țării, nu doar în Caraș-Severin. „Orașul are potențial, dar în momentul de față nu mai vin investitori. În ultimii ani au fost câțiva interesați să pună bazele unei afaceri, dar nici pe departe la fel de mulți ca cei din perioada de până în 2010. În trecut, veneau delegații formate din câte 20-30 de oameni de afaceri care întrebau unde pot investi, dar acum nu mai vine nimeni. Anvergura din perioada 2000-2010 s-a pierdut!”, a explicat Peter Hochmut, reprezentantul Asociației Clubul Economic German Banat.
Chiar și în aceste condiții, cei doi invitați ai administrației orăvițene s-au angajat să recomande zona pentru potențialii oameni de afaceri, iar dacă vor mai fi invitați vor reveni și în viitor.
„M-am gândit să le adresez o invitație celor doi domni pe care i-am rugat să ne împărtășească din experiența lor. Timișoara arată într-un mod deosebit, s-au făcut multe investiții acolo pe vremea domnului Ciuhandu și am stabilit o întâlnire de comun acord. I-am invitat și pe șefii de servicii din Primăria Oravița să participe la întâlnire, să adreseze întrebări și totul s-a derulat într-un mod constructiv, spun eu!“, a declarat primarul Dumitru Ursu pentru www.expressdebanat.ro.
La finalul întâlnirii, oaspeții au primit câte o atenție din partea oficialilor Primăriei Oravița.
Ciuhandu nu mai este primarul Timisoarei,cred ca stie si primarul Ursu acest lucru.
Sa nu ajunga cumva si Oravita la fel cum a ajuns Timisoara in perioada domniei lui Ciuhandu! Ar fi pacat!
Sper ca nu a fost dus pe str.Brosteniului sau in Zona Garii.Se speria …rau.