Muzeul din Caransebeș aduce în atenția iubitorilor de istorie și arheologie noile descoperiri de la Tibiscum, Jupa, azi sit arheologic cu o suprafaţă de circa 27 de hectare, efectuate în această vară de către specialiștii muzeului, alături de studenți din Timișoara.
Municipiul Tibiscum a fost dintotdeauna o curiozitate pentru arheologi, an de an reușindu-se scoaterea la iveală a unor frânturi din istoria acestei comunități de pe malul Timișului. Ultima realizare inedită pentru conducerea Muzeului din Caransebeș, descoperită anul trecut, a fost un templu de pe vremea romanilor, care demonstrează că la început romanii practicau o religie agricolă prin care se închinau unei forțe impersonale tainice care transfigura natura. Templul este unul mic de tip galo-roman și este primul descoperit la Tibiscum – Jupa, iar în zona Tibiscum – Iaz a fost descoperit un templu închinat Zeului Apollo.
Compus din trei părţi principale: oraşul civil, aflat pe malul drept al Timişului; castrul roman, aflat pe partea stângă a Timişului, cu rol militar și Vicusul, aflat în imediata apropiere a castrului, o aşezare specială locuită de negustori, familii ale soldaţilor, veterani şi în general persoanele care aveau legătură cu castrul militar.
Pentru prezentarea rezultatelor săpăturilor din această vară, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș organizează marți, 25 iulie, cu începere de la ora 10.00, la sediul instituției de cultură o conferință de presă la care vor participa directorul Adrian Ardeț și Silviu Oța de la Muzeul Național de Istorie a României din București. Va fi prezentat stadiul cercetărilor arheologice din această vară, de la șantierele arheologice de la Tibiscum – Jupa, Cetatea Medievală a Caransebeșului și Biserica Medievală din Centrul Civic al orașului.