Noapte albă de filme în curtea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița

După mai bine de 40 de ani, la Reșița se reia Festivalul de film „Ecran 5”, de această dată în organizarea Muzeului Cineastului Amator. Spectatorii au ocazia să își pună cortul chiar în curtea Universității „Eftimie Murgu”, acolo unde se vor proiecta filmele.

În anul 1974 se organiza la Reșița prima ediție a Festivalului „Ecran 5”, cu 42 de filme și cu participanți din diverse colțuri ale țării. Acum, la 43 de ani distanță, Muzeul Cineastului Amator readuce la Reșița același festival într-un cadru deosebit. Spectatorii sunt așteptați în curtea Universității „Eftimie Murgu” pentru o noapte de filme, având posibilitatea chiar să își amplaseze cortul pe iarbă. Cei care doresc să campeze sunt aşteptati să îşi instaleze cortul în intervalul 18.00 – 20.00. Proiecţiile se vor realiza în interior (sala B1) în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile.

„«Ecran 5» a fost un festival de film organizat de Ion Mato, coordonatorul cineclubului «Siderurgistul», dar și al cineclubului «Ecran 5» al Casei de Cultură a Sindicatelor. Festivalul cuprindea două secţiuni: un concurs de filme realizate de amatori ce nu depăşeau durata de 5 minute, precum și un concurs de postere de filme de amatori”, transmite universitatea reșițeană.

Programul din această seară cuprinde o proiecţie KineDok, o minigală de filme realizate de amatori, dar şi proiecţii de filme artistice.

21.00 – proiecţie KineDok – Ceaţă peste râu
22.30 – Gala cineamatorilor
23.00 – Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), proiecție digitală
01.00 – Adio, prietene! (Adieu l’ami) (1968) – proiecție 16mm
03.20 – 12 angry men – proiecție digitală
05.15 – Buona Sera, Mrs. Campbell, proiecție 16mm

În cadrul galei vor fi proiectate digital o serie de materiale realizate de cinecluburile din România:

„Jurământ” – Cineclubul Zboina Focşani
„Buturaga mică” – Cineclubul Oţelu Roşu
„Adâncul rost al pământului” – Cineclubul Oţelu Roşu şi cineclubul Semenicul Reşiţa
„Box” – Cineclubul Ecran 5 Reşiţa
„Împlinire” – Cineclubul Siderurgistul

„Din păcate, sonorul la unele materiale se aude mai rău, dar chiar şi asa, aceste materiale merită vizionate”, promit organizatorii.