Monumentele cărășene, restaurate din bani de buzunar

Pentru că județul Caraș-Severin are o serie de monumente, fie ele de interes național sau de interes zonal, bugetul alocat pentru reabilitarea lor nu acoperă numărul mare al acestora. Astfel, Direcția Județeană pentru Cultură încearcă să se descurce cu fonduri extrabugetare pentru refacerea lor.

Cele peste 800 de monumente din județ, indiferent dacă importanța lor ajunge la nivel național sau nu, au nevoie de o renovare cât mai rapidă. Pentru că bugetul este destul de restrâns, soluția a fost renovarea lentă, dar sigură din alte fonduri. „Dacă stăm să restaurăm doar din banii de buget, atunci va dura o veșnicie. De aceea încercăm restaurarea lor din extrabuget, care, din păcate, este doar o sumă simbolică. Aceste fonduri sunt imprevizibile, nu știm de la un an la altul cât vor fi”, a explicat Liubița Raichici, directorul Direcției Județene pentru Cultură.

Pentru anul acesta, din fondurile extrabugetare s-a reușit renovarea bisericii din Vărădia, care ajunge să fie catalogată doar de interes zonal, dar a cărei frumusețe se apropie de mănăstirile din Moldova. „Monumentele din mediul rural trebuie restaurate din alte surse, fiind de interes zonal. Așadar, anul acesta am reușit renovarea bisericii de la Vărădia, ce amintește de cele din Moldova, iar la anul sperăm ca aceste fonduri să acopere și refacerea picturii bisericii”, a mai adăugat Liubița Raichici.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Deși au existat anumite discuții despre cine anume ar trebui să renoveze aceste monumente, Liubița Raichici a explicat că a făcut deja propuneri la legea patrimoniului ce nu a mai fost modificată din 2001. Prin aceste amendamente, directorul Direcției Județene pentru Cultură speră că se vor găsi soluții pentru atragerea de noi investitori, ca monumentele să fie reabilitate.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/