Învățământul dual, un pas către calificarea pe meserii. Cazare gratuită, practică plătită și tichete de masă pentru elevii liceelor tehnologice din Caransebeș

După modelul Reșiței, învățământul dual ar putea prinde contur și la Caransebeș de anul școlar viitor. Primarul Borcean i-a invitat la discuții pe reprezentanții firmelor din Caransebeș, dar și pe Luciana Bona, director adjunct al Colegiului Tehnic Reșița, și pe Dalina Râncu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Caraș-Severin.

În cadrul întâlnirii s-au punctat etapele pe care ar trebui să le urmeze fiecare dintre cele trei părți implicate în acest proiect: Primărie, școală, agenți economici. Toate cererile din partea agenților economici, care trebuie să cuprindă calificarea de care au nevoie, vor fi depuse la Primăria Caransebeș, aici unde vor fi centralizate și distribuite către școli, pentru ca, la rândul lor, directorii să poată analiza disciplina, calificarea pe meserii, pe care trebuie să o introducă în curricula școlară și autorizarea disciplinei respective. De asemenea, conform legii, agenții economici pot plăti elevilor care vor face practică suma lunară de 200 de lei, însă pentru atragerea și motivarea elevilor pot acorda tichete de masă sau fonduri suplimentare în funcție de munca prestată de elev. La rândul ei, Primăria va susține financiar cazarea elevilor care nu locuiesc în Caransebeș și acordarea a trei mese pe zi, un sprijin care ar ajuta elevii claselor a VIII-a să aleagă învățământul profesional, de unde, la finalul studiilor vor ieși cu o calificare și chiar li se va oferi un post de muncă exact la fabrica unde s-au calificat în timpul școlii.

Din păcate, agenții economici s-au plâns de faptul că după ce-i învață pe doritori tot ceea ce trebuie să cunoască, mulți dintre ei aleg calea străinătății sau, în Caransebeș, schimbă firma în funcție de oferta găsită pe piața muncii, astfel că se poate spune că au fost irosiți bani și timp pentru pregătirea unei persoane fără a beneficia de serviciile acesteia, măcar pentru o perioadă contractuală.

„M-a impresionat interesul agenților economici, au mers până în amănunt cu întrebările, cred că este un prim pas foarte important și sprijinul primarului până la urmă va conta foarte mult, pentru că va fi un parteneriat solid făcut între primărie, agent economic și școală”, ne-a precizat Luciana Bona, director adjunct al Colegiului Tehnic Reșița, care a mai adăugat că, dacă la Reșița la început au fost 7 agenți economici, acum sunt 11 agenți, ceea ce denotă că pas cu pas se vede interesul tuturor, pentru că forța de muncă în zona meseriilor este redusă.

Prezența directorilor de la cele trei licee tehnologice a fost benefică pentru că ei știu exact de ce calificări vor avea nevoie pentru a școlariza în această nouă formă de învățământ, a menționat Dalina Râncu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Caraș-Severin.

Potrivit primarului Felix Borcean următoarea întâlnire va avea loc în 15 octombrie, la ora 10.00. „Vom face următorul pas luna viitoare. Sperăm ca agenții economici să-și facă un plan de perspectivă pe care să ni-l prezinte la această întâlnire. Vrem ca, pe lângă liceul tehnologic de aviație privat, să ia amploare și această formă de învățământ dual într-un parteneriat public privat”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/