FOTO. Românu i-a pus pe tineri la treabă. Vrea să îi implice în promovarea turismului!

casinoherculane by sungarden

Deși numărul locuitorilor este din ce în ce mai mic în orașul Anina, tinerii care încă studiază pe băncile liceelor din oraș trebuie să se dezmorțească și să-și promoveze localitatea natală. Acesta este mesajul edilului-șef care, în premieră, i-a pus pe tineri să organizeze o acțiune.

În acest weekend are loc festivalul Anina Fest – Implică-te!, la Platou, în cadrul căruia tinerii din Anina celebrează tot ce-i mai frumos și mai valoros în orașul lor. Sub sloganul „Dacă nu ne ocupăm noi, atunci cine?”, aceștia s-au alăturat inițiativelor de conservare, transformare și reutilizare a patrimoniului industrial prin puterea creativă a localnicilor, dar și a oamenilor din afara Aninei care visează la un viitor mai bun pentru oraș.

„Este, de fapt, un proiect comun, pe care îl derulăm alături de comuna Bozovici, ISJ Caraș-Severin și un ONG. Prin intermediul acestuia, social, sunt încurajați 100 de copii. Evenimentele din aceste zile ei le-au organizat, astfel încât Anina să fie promovată pe toate planurile, atât prin turism, cât și prin încurajarea micilor întreprinzători, care pot crea locuri de muncă, angajând oameni”, a declarat primarul Gheorghe Românu pentru Express de Banat.

Prin urmare, festivalul este organizat de tinerii din Anina, care vor să pună în valoare ce e mai frumos și prețios în zonă și face parte din proiectul „La școală pentru comunitatea noastră!”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015 – aprilie 2016.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157667111616401″]

La Anina Fest – Implică-te!, se face o incursiune în viața minieră din toate timpurile, iar participanții se delectează cu o expoziție de fotografie-bijuterie, cu imagini surprinse de tatăl și fiul Izvernari Gheorghe. Tot pe zi, au stat la povești împreună cu oamenii locului care au pus cap la cap momentele cheie din viața Aninei și s-au dezbătut posibile scenarii pentru revigorarea orașului. Invitați speciali în acest weekend sunt Horea Murgu, excelent inginer de sunet și profesor universitar care s-a născut în Anina, precum și Ionel Bota, istoric și custode  al Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa.

Ovidiu Micșa de la Mina de Idei a făcut demonstrații ale procesului de developare în camera obscură, amenajată chiar lângă platou.

Pentru tinerii Aninei sunt pregătite trei ateliere de dezvoltare personală, iar pentru amatorii de senzații tari, o doză de Adrenaline pe tiroliană, pendulum jump și slacklines.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Seniorii Aninei au parte de concerte de muzică populară și dansuri populare cu Fanfara de copii a Casei de Cultură Anina, Grupul vocal și Ansamblul de dansuri populare Doina a Casei de Cultură Anina, Ruva Maria și Sonia Tivodor, eleve în clasa a III-a la Liceul Mathias Hammer, Ansamblul Hora Carașului din Oravița și formația Milan Todor.

La finele zilei de sâmbătă, orașul a fost animat cu muzica celor de la We Singing Colors, Vanotek, A-C Leonte Eliza Bunu și Dj Moco.

Astăzi vor fi premiați cei mai devotați susținători ai Aninei cu un concert We singing colors, într-un decor de vis aflat în mișcare – cu trenul, pe ruta Anina-Oravița, una dintre cele mai spectaculoase căi ferate care traversează munții, cu serpentine și curbe abrupte, 10 viaducte și 14 tunele, denumită și Semmeringul Bănățean.

Evenimentul face parte din proiectul „La școală pentru comunitatea noastră!”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, ce are ca scop creșterea frecvenței școlare și a șanselor de acces pe piața muncii ale tinerilor din Bozovici și Anina, prin instruirea acestora cu privire la modurile și posibilitățile reale de implicare a membrilor comunităților în viața localităților din care fac parte, precum și în domenii cum ar fi comunicarea, organizarea de evenimente și antreprenoriatul.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Anina și al prietenilor de la Creative Division și Adrenaline.

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală a proiectului este de 996 879,52 lei.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/