FOTO. Dezastrul ecologic din rezervația de interes european Valea Mare să mai aștepte. Noroc cu ONG-urile!

Express de Banat prezenta recent imagini tulburătoare cu gunoaiele aruncate cu nesimțire pe cascadele din zona Padina Matei, amplasate în apropierea uneia dintre cele mai frumoase rezervații din țară. La aproape o săptămână, peturile se găsesc în aceeași locație, fără ca cineva să pună mâna să le adune!

Pârâul Valea Mare, pe care se formează frumoasele cascade, străbate rezervația naturală Valea Mare, din Parcul Național Porțile de Fier. Ecologiștii susțin că zona este una dintre cele mai poluate din Caraș-Severin, dar, cu toate acestea, autoritățile nu au habar și nu se pun nici cu natura. Dacă edilul-șef al comunei Gârnic, localitate de care aparține și Padina Matei, explica faptul că cetățenii nu au nicio vină și că sistemul de colectare a deșeurilor funcționează fără cusur, reprezentanții Parcului Național Porțile de Fier, din care face parte rezervația, susțin că vina este tocmai a autorităților locale, dar își asumă în egală măsură nesimțirea oamenilor. Asta, pentru că nu aplică amenzi întrucât i-ar băga în faliment pe locuitorii comunei. Mai mult decât atât, deși au văzut dezastrul ecologic din zona cascadelor, la momentul actual nu există încă un plan de măsuri pentru colectarea gunoaielor.

„Este o muncă de Sisif, pentru că pe toate văile sunt mizerii. Și nu vin turiștii, ci sunt oamenii din localități cei care aruncă gunoaiele fără să se gândească unde le duce apa. Poate e și vina autorităților, și vina noastră, vorbind despre o needucare în sensul acesta, deși de când am aderat la Uniunea Europeană toate proiectele cuprind informări de genul acesta, dar ce pot spune dacă autoritățile locale nu asigură un punct de colectare și nu facilitează colectarea cu tomberoane… Cred că ar trebui să fie aplicate măsurile coercitive. Dacă administrația Parcului le-ar aplica, având în vedere sărăcia din zonă, ar trebui să muncească vreo 15 familii să poată plăti o amendă. Indiferent că facem noi munca respectivă, autoritățile locale trebuie să ne sprijine cu preluarea sacilor de gunoi, pentru că noi nu putem să avem contract cu o astfel de firmă. Anual se fac acțiuni (…) Cascadele fiind loc strâmt, automat se adună imediat gunoaie… Aceeași problemă e și în Golful Cerna. La 1 aprilie știm mai multe (N.R. despre adunarea peturilor), pentru că atunci facem programul de ecologizare, a declarat Amalia Dumbravă, biolog în cadrul Parcului Natural Porțile de Fier.

Până atunci, singura speranță e ca turiștii să își amâne vizitele în zonă, pentru că în sens contrar s-ar izbi în mod direct de nepăsarea și nesimțirea locuitorilor.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665781760622″]

ONG-urile din Clisură au reacționat!
Până ca oficialii de la Parc să se mobilizeze, asociațiile de mediu din Clisura Dunării s-au pus pe treabă în urma fotografiilor publicate de Express de Banat. „În cadrul Proiectului Ecoturismul, o șansă! avem trasee turistice care străbat Valea Mare, or cu mizeria de acolo nu putem promova nimic. Prin urmare, am purtat discuții cu primarul comunei Gârnic, Parcul Natural, Agenția pentru Protecția Mediului, iar Asociația Dunărea Moldova Nouă va demara sâmbătă o acțiune de strângere a peturilor. Implicarea Gărzii de Mediu lasă de dorit, pentru că educația ecologică se face și prin amenzi! La acțiune vor participa voluntari de la asociație, rangerii de la parc și tineri de la școlile din Padina Matei”, a declarat Corneliu Martin, președintele Asociației Dunărea Moldova Nouă.

Gunoaie în rezervație de interes național!
Valea Mare este rezervație naturală de interes național, inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Începând din anul 2007, a fost inclusă în Situl de Importanță Comunitară Porțile de Fier și Situl de Importanță Avifaunistică Munții Almăjului – Locvei.

Odată cu aprobarea planului de management al Parcului Natural Porțile de Fier, a fost inclusă și în zona de protecție integrală.

Valea Mare, pentru importanța ei majoră din punct de vedere botanic, faunistic și geomorfologic, începând din 1973 și până în prezent, a fost declarată succesiv arie protejată de interes județean, național și european. Acum beneficiază de un nivel ridicat de protecție asigurat prin cele 4 categorii de arii protejate. În teorie, pentru că în practică situația dezastruoasă a Rezervației Valea Mare este de peste 15 ani neschimbată!

Administrația Parcului Natural Porțile de Fier ar fi trebuit ca în tot acest timp să ia măsurile de protejare a cursului de apă și a depunerilor de travertin ale cascadelor, care conform directivelor europene reprezintă habitate protejate.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/