FOTO. Băi termale de acum 2.000 de ani descoperite în timpul săpăturilor de apă-canal!

Asta s-a găsit în stațiunea Băile Herculane, acolo unde administrația locală este acum în alertă pentru că vestigiile descoperite atestă istoric ceea ce s-a găsit scris în documente. Că inclusiv romanii se bucurau de rezultatele miraculoase ale apelor termale!  

Lucrările de apă-canal au scos la iveală aspecte de o incontestabilă valoare din punct de vedere istoric pentru orașul-stațiune.

santier arheologic baile herculanesantier arheologic baile herculane

Locația în care muncitorii au dat de prețioasele vestigii se află amplasată chiar în fața Hotelului Traian. Prin urmare, lucrările au fost sistate imediat, iar reprezentanții primăriei caută de urgență soluții prin care să pună în valoare încăperile vechi de peste 2 milenii, dar și obiectele depistate de pe vremea romanilor. Arheologii s-au apucat de lucru.

santier arheologic baile herculane santier arheologic baile herculane

„Ceea ce am descoperit pare să fie un bazin de epocă romană, vorbim de niște terme romane. Am mai găsit 3 monede romane din bronz și argint, ceramică, multă veselă romană și o cărămidă ștampilată pe care se poate citi numele unei trupe care a realizat acel material tegular. Cel mai probabil, toate acestea datează din secolele II-III și urmează să fie restaurate. Tot materialul este în curs de procesare, iar la finalul lucrării vom cunoaște date certe, a declarat arheologul Lavinia Gumeza, din cadrul muzeului din Caransebeș.

santier arheologic baile herculane santier arheologic baile herculane

Autoritățile au acum planuri mari și se gândesc cum să le pună în valoare. „Mâine am întâlnire cu proiectanți, arhitecți și toți cei implicați. Strada e cuprinsă la reabilitare și trebuie găsită o sursă de finanțare. Mi se acceptă la fonduri neprevăzute?! Să văd ce se poate face acolo pe fonduri europene, guvernamentale sau locale. Trebuie scos la suprafață tot ceea ce s-a descoperit. Voi face o propunere de sticlă transparentă, care să fie amplasată pe toată strada, astfel încât să poți să te plimbi peste și să vezi ce e în interior. La fel cum s-a făcut în toate capitalele europene!”, a declarat Nicușor Vasilescu, primarul orașului Băile Herculane.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/