Caransebeșul, punct de reper pe harta internațională a orașelor muzeu în aer liber!

Metafore ale vieții au ieșit din mâinile artiștilor prezenți la Simpozionul Internațional de Sculptură în Andezit de la Caransebeș.

 

Vernisarea expoziției a avut loc în prezența a numeroși oameni de cultură, printre care renumitul critic de artă Pavel Șușară, cel care nu a lipsit de la nicio ediție ca invitat al municipalității. Lucrările celor zece sculptori, la care s-a alăturat și coordonatorul simpozionului, maestrul Eugen Petri, vorbesc despre viață, în general, văzută prin ochiul experimentat, visător și creativ al artistului. S-a realizat un echilibru între volume și s-a ținut cont de linia foarte importantă în sculptură, în desen și în natură.

muzeu sculpturi caransebes

muzeu sculpturi caransebesMunicipiul Caransebeș are în acest moment 100 de sculpturi, o cifră rotundă care întregește efortul municipalității de mulți ani, după cum constata edilul urbei, Marcel Vela. „Putem să spunem că municipiul Caransebeș este amplasat pe o hartă culturală, fiind un reper important pentru toți cei care iubesc arta, cultura și frumosul. Nu ne vom opri aici, vom continua cu un simpozion de anul viitor în travertin, materialul din care este realizat Arcul Unității Spirituale din centrul orașului. Prin parteneriatul pe care l-au gândit pentru viitor cu artista ANNABELLA CLAUDIA HOFMANN, care a lucrat în acest an la Caransebeș, vom avea posibilitatea să realizăm un muzeu de artă modernă în care vor fi expuse în miniatură tot ceea ce se găsește pe raza orașului, fie că este în parcul de sculptură în lemn din Teiuș, fie că este în muzeul în aer liber din Valea Cenchii sau amplasate în anumite zone ale urbei. De ce nu, în viitor, Caransebeșul va fi unul dintre cele mai căutate orașe din Europa sau din lume, pentru că are această bogăție de sculpturi, o amprentă specială din punct de vedere cultural”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

muzeu sculpturi caransebes

muzeu sculpturi caransebesDespre ediția din acest an coordonatorul simpozionului, Eugen Petri, spune că a fost cea mai reușită prin calitatea lucrărilor și prin valoarea artiștilor prezenți. „Este visul vieții mele să realizez la Caransebeș acest parc de sculptură. Va fi punctul de reper cel mai important din România în ceea ce privește arta plastică contemporană. Dacă vom continua în acest ritm, peste doi ani putem să spunem că vom depăși tabăra de sculptură Măgura de la Buzău, care în anii 70-80 a acumulat 144 de sculpturi. Din păcate, la Buzău nu a fost îngrijit parcul și acum este o ruină. De aceea îmi doresc ca la Caransebeș să lucrăm după standarde europene pentru a fi menținut la o calitate înaltă, pentru că doar așa iubitorii de artă vor fi interesați să viziteze Caransebeșul”, ne-a menționat maestrul Eugen Petri.

De-a lungul anilor, în fiecare operă de artă a rămas visul, sufletul și creația unui artist care a venit în acest colț de lume. Începând cu 2016 va urma o ediție în travertin pentru a completa parcul de sculpturi, Caransebeșul devenind astfel un punct de reper pe harta internațională a orașelor muzeu în aer liber.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/