Zone din Castelul Huniade, deschise publicului pe măsură ce vor fi restaurate

castelul huniade

Timișoara. Președintele Consiliului Județean Timiș le transmite timișorenilor că lucrările de restaurare ale Castelului Huniade vor dura și că, pe măsură ce vor fi finalizate părți din castel, acestea vor fi și deschise publicului. 

Vestea bună este că pot începe lucrările de restaurare la Castelul Huniade, închis de ani buni din cauza degradării. Primăria Timișoara a anunțat, miercuri dimineață, că a eliberat autorizația de construire necesară demarării lucrărilor. 

Alin Nica îi avertizează însă pe timișoreni că lucrările nu vor dura puțin. CJ Timiș va consolida castelul cu bani din trei surse: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU. Pentru reabilitare, autoritățile estimează că ar avea nevoie de circa 40 de milioane de euro.

„Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false așteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal, într-un timp scurt. Ce pot garanta însă este că, pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima sută de metri, pe întreg obiectivul, avem finanțare, vom suplimenta și cu surse din bugetul județului și ne propunem să îl transformăm într-un principal punct de atracție al Timișoarei. Desigur că ne vom corela cu Primăria Timișoara în vederea punerii în valoare a Castelului, am dat dovadă de deschidere de fiecare dată când a fost vorba despre dorințele și interesul timișorenilor.”, a transmis Alin Nica, președintele CJ Timiș.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Potrivit documentațiilor, lucrările de restaurare nu se vor încheia mai devreme de trei ani, odată ce vor începe. Vă reamintim, în luna mai, Sala de marmură a Castelului Huniade a fost deschisă publicului pentru prima dată în ultimii 17 ani, odată cu găzduirea expoziției Art Encounters. Autoritățile promiteau și deschiderii curții interioare a castelului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Castelul Huniade este cel mai vechi imobil din Timișoara. În ultimii ani au fost discuții referitoare la o propunere de acoperire a curții interioare cu un acoperiș. Reprezentanții CJ Timiș au motivat această dorință prin faptul că ar obține o mie de metri pătrați în plus pentru organizarea de evenimente când vremea este nefavorabilă sau pentru expoziții cu piese foarte mari care nu ar avea loc în interiorul castelului.

CITEȘTE ȘI: Castelul Huniade, cu porțile închise din cauza neputinței. Directorul ADR Vest, despre rateurile cu bani europeni

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/