Zona fostului abator din Timișoara, transformată radical. Proiectul imobiliar mixt intră în dezbatere publică

Un nou proiect imobiliar va fi ridicat în locul fostului abator din Timișoara. Proiectul intră în dezbatere publică, iar ulterior aleșii locali vor fi chemați să aprobe Planul Urbanistic Zonal.  

Proiectul imobiliar mixt prevede ridicarea mai multor clădiri de birouri/hotel, clădiri rezidențiale, restaurarea clădirii monument istoric și crearea de spații verzi.

„Clădirile cu valoare de patrimoniu vor fi în mod obligatoriu păstrate și integrate în noua structură urbană. (…) Se propun locuințe colective în două clădiri cu curte interioară. (…) Acestea vor fi amplasate în spatele clădirilor monument ale fostului abator, înspre parcul Karlsruhe. Zona clădirilor istorice ale vechiului abator va fi o zonă comercială și de servicii, cu o piață publică – inexistentă la ora actuală. Zona de servicii este a treia mare categorie de funcțiuni propusă. Se urmărește crearea de locuri de muncă în proximitatea cartierului de locuințe. Toată această zonă va funcționa împreună, completându-se”, se arată în documentele întocmite de arhitecți.

Terenul fostului complex Abator are o suprafață totală de 48.877 mp. Complexul comercial ar urma să aibă  2S+P+4E, iar complexul de birouri, hotelier și de locuințe – 2S+P+11E. În prezent, terenul este parțial ocupat de construcții, în suprafață construită de 2.836 mp. Proiectul aparţine companiei Goldale Real Estate, deţinută de Goldale Limited, parte din grupul de firme Ţiriac.

Proiectul are în vedere și modificarea circulației pe b-dul Eroilor de la Tisa. „Pentru asigurarea unui flux normal, în urma investiției propusă aici, se va lărgi b-dul Eroilor de la 2 la 4 benzi pe porțiunea dintre FC Ripensia și strada Deliblata. Capetele porțiunii vor fi schimbate în intersecții cu sens giratoriu. În interiorul parcelei se va construi o stradă privată care va face legătura între b-dul Eroilor de la Tisa și strada 1 Decembrie 1918 și din care se va realiza accesul în parcarea subterană. Strada Deliblata și strada nou propusă vor avea funcțiunea de accese. Pentru rezolvarea parcărilor se propune realizarea a două nivele subterane de parcare sub fiecare obiectiv exceptând ansamblul abatorului. Parcajele vor fi amplasate preponderent în subteran, la comun, și vor fi calculate pentru toate cele trei subzone la un loc”, se mai arată în documentele care vor intra în dezbatere publică.

Inițial, pe acest teren ar fi trebuit să fie ridicat un mall, pentru care investitorii au obținut autorizație de construire în baza unui PUZ aprobat în 2006. Investiția a fost sistată din cauza crizei financiare din 2008.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Istoria abatorului din Timișoara 

Construcția ansamblului abatorului din Timișoara a început în 1904 și a fost finalizată în 1905, proiectul aparținându-i arhitectului Laszlo Szekely, arhitectul-șef al orașului de la acea vreme. El a conceput un ansamblu format din 11 corpuri de clădire distincte: pentru adăpostul animalelor, hale de sacrificare, spații frigorifice, birouri, laboratoare și locuințe. Între 1911 și 1912 se construiește în incinta abatorului o fabrică de gheață.

Abatorul și-a redus activitatea după 1989, iar în 1992 a încetat-o total. Deși au existat demolări succesive ale abatorului, turnul emblematic a fost păstrat, la fel și halele laterale ale acestuia, poarta de intrare cu cele două grupuri statuare și casele ce flanchează intrarea principală. Astăzi, clădirile ansamblului abatorului sunt luate în evidență în lista monumentelor istorice. Întregul ansamblu beneficiază de o zonă protejată perimetrală.

În vecinătatea abatorului, zona s-a dezvoltat cu Complexul Studențesc, Sala Olimpia (1967-1968), Centrul Regional de Afaceri (2005), sediul bancar BRD (1999).

Sursă foto: timisoreni.ro

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/