Zoltan Nemeth: „Eficiența unei carantine nu se măsoară doar în scăderea ratei de infectare”

Prefectul județului Timiș susține că măsurile restrictive impuse în Timișoara și zona metropolitană în ultimele două săptămâni și două zile și-au arătat efectele, chiar dacă asta nu se traduce prin scăderea ratei de infectare în localitățile carantinate. 

Afirmația a fost făcută în contextul în care CJSU Timiș a votat, miercuri, prelungirea carantinei în Timișoara, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă și Dumbrăvița cu încă 7 zile.

„Eficiența unei carantine nu se măsoară doar în scăderea ratei de infectare. Desigur, este cel mai fericit caz ca în urma unei carantine să ajungi la o scădere a ratei de infectare. Eficiența unei carantine se poate măsura și prin încetinirea trendului crescător sau atingerea unui plafon. Raportat la evoluția națională a infectărilor, dacă la momentul intrării Timișoarei în carantină aveam aproximativ 4.000 de infectări zilnice, media pe zi, în zilele trecute am ajuns la 6.000 de infectări zilnice. Având în vedere că în Timiș, rata a crescut doar cu aproximativ 10% comparativ cu media națională, consider că această carantină și-a arătat anumite efecte, chiar dacă nu este rezultatul dorit și anume scăderea ratei. Dacă mai luăm în calcul și faptul că Timișul testează mult mai mult decât restul țării  s-ar putea ca diferența să fie mult mai mare pentru că prin testarea masivă din Timiș noi suntem mai aproape de realitate probabil decât suntem în alte zone ale țării.”, a declarat prefectul Zoltan Nemeth.

leader board 728 x 90 px

Noua carantine vine în Timișoara și zona metropolitană cu câteva modificări. Orarul de funcționare al magazinelor va fi prelungit de la ora 20 la ora 21 și nu vor mai exista intervale orare specifice pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. După ora 22 va fi interzisă deplasarea în afara locuinței pentru activități fizice, însă timișorenii se vor putea deplasa la centrul de vaccinare deschis non-stop la Spitalul Județean din Timișoara, cu dovada programării. Tot după ora 22 vor fi permise ieșirile din casă în interes profesional, urgențe medicale sau pentru nevoile animalelor de companie.

Autoritățile județene nu au luat în discuție în CJSU situația grădinițelor private și a after-school-urilor. Spre deosebire de unitățile de învățământ publice, acestea rămân în continuare deschise.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, în carantină încă o săptămână. S-au modificat câteva restricții