Peste 200 de elevi de gimnaziu și liceu au participat la Ziua Munţilor Ţarcu, eveniment desfășurat la sfârșitul săptămânii în Poiana Mărului.
Pe parcursul zilei, copiii au retrăit bucuria vitezei pe tiroliană, îndrumaţi de echipa de rangeri juniori din Munţii Ţarcu și voluntari de la Clubul de Turism Concordia. Elevii au participat la lecții interactive de prim ajutor, realizate în colaborare cu echipa Salvamont Caraș-Severin, la lecții demonstrative de dresaj canin pentru câini folosiți în intervențiile de salvare montană, alături de antrenorii câinilor SAR Gugulania Caransebeș, la lecții de supraviețuire în sălbăticie, au făcut plimbări cu caiacul pe lacul de acumulare din Poiană, au fost iniţiaţi în tainele tirului cu arcul, au parcurs Traseul Tematic „La Mesteceni”, admirând de la înălţime perspectiva Poienii Mărului. De asemenea, au observat îndeaproape vieţuitoarele din natură însoţiţi de biologi voluntari de la Asociaţia Bio-Team și au făcut diverse experimente observând caracteristicile chimice ale plantelor.
„Participanţii au mai avut ocazia să înveţe despre schimbările climatice și cum afectează viața noastră de zi cu zi, au modelat decorațiuni din lut, au învăţat despre refolosirea obiectelor prin decorarea lor cu imaginație. Printr-o expoziție fotografică organizată în Poiana Mărului, elevii au avut ocazia să revadă și o serie de plante, animale și peisaje din Situl Natura 2000 Munții Țarcu și să rememoreze momente din cei șase ani de experiențe trăite ca Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu”, ne-a precizat Loredana Ștefănuț, coordonatorul proiectului.
Ziua Munţilor Ţarcu a fost organizată de Asociația Altitudine Filiala Banat, în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat cu susținerea Fundaţiei pentru Parteneriat. Au mai făcut ca ziua de 20 mai să fie o adevărata sărbătoare în Munţii Ţarcu: Primăria Caransebeș, Muzeul Național al Banatului, Salvamont Caraș-Severin, Clubul Sportiv Tibiscus, Clubul de Turism Concordia Lugoj, Asociaţia Bio-Team ş.a.. Organizatorii adresează mulţumiri în egală măsură voluntarilor şi şcolilor partenere, care au sprijinit deplasarea elevilor în Poina Mărului: Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială Armeniș, Şcoala Gimnazială Măru, Şcoala Gimnazială Zăvoi, Şcoala Gimnazială „Ștefan Velovan” Rusca Montană, Liceul Bănățean Oțelu Roșu, Liceul „Traian Doda” Caransebeș, Liceul Teoretic Dositei Obradovici Timișoara, Centrul de tineret Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Poiana.