Ziua Mondială a Libertății Presei va fi marcată de Asociația Ziariștilor Independenți din România

Data de 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei, va fi celebrată la Constanța printr-o dezbatere organizată de Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles.

Dezbaterea va fi găzduită de Universitatea „Ovidius” și va avea loc în Sala „Umberto Eco” (Campus), de la ora 14.00 și la ea participă și cunoscuți jurnaliști din Banat.
AZIR organizează periodic dezbateri și întâlniri ce ridică probleme legate de statutul jurnalistului, de libertatea presei și de rolul mass-media. De asemenea, are în derulare proiecte culturale și de cercetare, cu vizibilitate atât pe plan național, cât și internațional.

Asociația Ziariștilor Independenți din România a ales Constanța pentru a marca acest moment, întrucât este un oraș în care jurnalismul are o istorie recentă agitată, iar jurnaliștii presei locale sunt printre cei mai experimentați în lupta cu vicisitudinile de naturi diverse. Cum atacurile din ultima vreme asupra jurnalismului quality s-au înmulțit la nivel național și internațional și au anumite constante, vă invităm să le analizăm împreună, în dezbaterea cu tema „FAKE NEWS ÎN EPOCA POST-ADEVĂR”.

La dezbatere vor fi prezenți membri ai AZIR, precum Teodora Stanciu (președinte), Adrian Valentin Moise (vicepreședinte), scriitoarea cu origini în Constanța – Doina Jela, Brândușa Armanca (membru Consiliu Director AZIR), Cristian Franț, Andreea Dobrovie, Raluca Brumariu, George Orbean, Corina Ruja, Ionuț Ceaușescu ș.a., dar și jurnaliști cunoscuți din Constanța.
Sunt invitați să participe studenți la jurnalism și la alte specializări, profesori, elevi, consumatori avizați și/sau avizi de presă, cetățeni interesați să-și apere dreptul la o presă liberă.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, în urma recomandării UNESCO. Data de 3 mai a fost aleasă ca reper al Declarației de la Windhoek, prin care jurnaliștii au statuat principiile presei libere, în urma unui seminar UNESCO, desfășurat în Namibia, în 1991. Documentul proclama necesitatea unei prese independente, pluraliste în toată lumea și caracteriza presa liberă ca esențială pentru democrație și ca un drept fundamental al omului. În fiecare an, 3 mai este data la care se fac evaluări ale libertății de exprimare în lume, sunt respinse atacurile la independența mass-media și sunt evocați jurnaliștii care și-au pierdut viețile în exercițiul profesiei lor.

Principalul eveniment internațional al Zilei Mondiale a Presei se va desfășura, în acest an, la Jakarta, Indonezia, sub titulatura „Minți critice pentru vremuri critice: rolul mass-media în dezvoltarea comunităților incluzive, echitabile și pașnice”. Participanții la acest eveniment vor dezbate provocările actuale aflate în fața mass-media, inclusiv curentul internațional de neoprit al atacurilor împotriva celor care fac jurnalism pentru public.