Evenimentul va fi sărbătorit prin dezbateri, momente muzicale și o expoziție filatelică având ca tematică Europa.
Pe 9 mai sunt sărbătorite pacea și unitatea în Europa, această zi având o dublă semnificație. Pe 9 mai 1945, s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste încheindu-se astfel Al Doilea Război Mondial. Pe 9 mai 1950, la Paris, ministrul francez de externe, Robert Schuman, ținea un discurs în cadrul căruia avansa ideea ca producția de cărbune și oțel să fie plasate sub controlul unei autorități comune. În opinia sa, acest lucru ar fi evitat izbucnirea unui nou conflict între națiunile Europei.
Ulterior, pe 18 aprilie 1951, tot la Paris, a fost semnat un tratat prin care Germania, Franța, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Italia înființau Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. A fost primul pas către ceea ce astăzi cunoaștem ca fiind Uniunea Europeană. Despre drumul complet de la declarația lui Schuman până la Uniunea Europeană de astăzi, mai multe detalii aici. Data de 9 mai este însă una importantă și în istoria României. Pentru că, în această zi în 1877, România își declara independența față de Imperiul Otoman. Totodată, pe 10 mai 1881, a avut loc încoronarea regelui Carol I.
Toate acestea vor fi marcate la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița pe 9 mai, de la ora 16:30. La dezbateri au fost invitați d-nele profesoare Florica Molnar, de la Colegiul „Diaconovici Tietz”, și Mihaela Martin de la Centrul UBB, respectiv Petru Berbentia, protopop ortodox emerit de Reșița. Dezbaterile vor fi dublate de o expoziție filatelică din colecția lui Erwin Țigla și de incursiuni muzicale cu prof. Diana Silaghi, Ian Dinuț și Vera Iovicin.