Ziua Dunării, în viziunea Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă

Anual, pe 29 iunie, începând cu anul 1994, țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, marcând Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Săptămâna aceasta, în perioada 25-28 iunie, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” organizează o serie de activități, scopul fiind evidențierea modului în care fluviul ce străbate orașul Moldova Nouă a jucat un rol definitoriu la nivel educațional.

Marți, de exemplu, profesorul de educație muzicală Ciprian Albac a abordat tema „Valurile și Valsurile Dunării”, în cadrul unui cerc muzical, explicându-le elevilor săi impactul pe care l-a avut fluviul, ce străbate 10 țări și 4 capitale, atât asupra muzicii clasice, romantice, cât și asupra muzicii populare.

Printre compozitorii de talie internațională, care, în muzica lor, au avut ca sursă de inspirație Dunărea, cadrul didactic i-a adus în discuție pe Ludwig van Beethoven și pe Johann Strauss, cu celebrul vals vienez dedicat fluviului – „Dunărea Albastră” (care anul acesta împlinește 152 de ani). Totodată, din cadrul prezentării nu a lipsit compoziția artistului român Iosif Ivanovici, „Valurile Dunării” și nici influența fluviului în ceea ce privește muzica populară, cu precădere în zona Dobrogei.

Cuib de vise 1000x100

Albac a punctat inclusiv motivul pentru care apa este o sursă de inspirație în muzică: „toate sonoritățile pot fi scrise pe partitură”, subliniind, în același timp, că sunetele redate cel mai bine le-au aparținut compozitorilor romantici.

Dacă ziua de 25 iunie a fost dedicată influenței pe care a avut-o Dunărea asupra muzicii, joi, 27 iunie, începând cu ora 10.00, prof. Doina Albu le va vorbi tinerilor despre influența fluviului în ceea ce privește literatura, iar vineri, 28 iunie, începând cu ora 10.00, prof. Claudia Mărculescu va întreprinde o acțiune, în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare Turistică Moldova Nouă, pe tema „Biodiversitate în Clisura Dunării”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/