Ziua de 20 ianuarie, cea mai depresivă zi din 2014!

Cea de-a treia zi de luni a anului este considerată de psihologii britanici ca fiind cea mai depresivă zi din an. În 2014, ziua de luni care îi amenință pe români cu depresii și stări de anxietate este cea de 20 ianuarie.

Teoria despre așa numita ,,Blue Monday” sau ,,Lunea albastră” a ajuns să-i sperie pe oamenii din toată lumea. Cea mai depresivă zi din an a fost declarată în 2005, după ce psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică prin care a identificat cele mai dificile momente ale anului.

Criteriile pe care au fost axate cercetările au fost problemele cu care se confruntă cetățenii și perioadele în care aceste probleme ajung să îi copleșească. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni din an este ziua în care oamenii, măcinați de vremea depresivă de afară, de facturile ridicate la utilități, de datorii sau de amintirea sărbătorilor de iarnă, manifestă o stare de tristețe și depresie.

Există și idei care contrazic această teorie. Unii consideră că ziua de ,,Blue Monday” este prima zi de luni a anului, atunci când toată lumea se întoarce la muncă, după un șir lung de distracții și vacanțe.

Cert este că astăzi, fie că iau în considerare teoriile ,,Blue Monday” sau doar atmosfera unei simple zile de luni, românii trebuie să opteze pentru o atitudine cât mai optimistă, pentru a evita orice stare depresivă.

Un studiu realizat în urma teoriilor dezvoltate de Cliff Arnall arată că persoanele care stau cu biroul lângă fereastră cât sunt la lucru sau care ies la plimbări cât de scurte pot trece mai ușor peste stările depresive din această perioadă a anului.

În ceea ce îi privește pe reșițeni, zilele de luni și-au pierdut de mult stigmatul de zile depresive. Din cauza lipsurilor și a nevoilor, românii au ajuns să transforme teoriile britanicilor din zile depresive în săptămâni sau chiar luni de depresie și anxietate. ,,Nu am auzit pe nimeni la noi să susțină că o zi e mai depresivă decât alta. Aici se plâng zilnic de neajunsuri. Se poate zice că în România oamenii nu au stări depresive doar o zi pe an, la noi zilnic se plâng de câte ceva, că nu au bani pentru utilități sau că au probleme, datorii”, a explicat psihologul Oana Erena.

Foto: unica.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/