2 iunie este Ziua Națională a Adopției, iar la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș, în acest an, s-au făcut demersuri pentru aproape 100 de adopții. La nivelul județului sunt peste 200 de copii care așteaptă să se integreze într-o familie.
Ziua Națională a Adopției este dedicată copiilor născuți și crescuți din inimă, copii mult doriți și așteptați cu nerăbdare de viitorii părinți, iar aceștia, la rândul lor, sunt părinți deschiși către nevoile copiilor lor și care au parte de momente de implicare emoțională puternică, spun reprezentanții DGASC Timiș.
„La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș, în acest an suntem la un pas de 100 de adopții aflate în diferite stadii procedurale, unele finalizate, altele pe rolul instanțelor, fiind practic doar o chestiune de timp până când copiii vor purta același nume cu al noilor părinți. Ne bucurăm, de asemenea, că numeroase familii au depus cereri pentru a deveni apte să adopte, urmând ca după finalizarea cursului și îndeplinirea tuturor formalităților legale să înceapă acțiunea de potrivire cu un copil adoptabil. Unul din cei peste 200 de copii adoptabili din Timiș sau unul dintre miile de copii adoptabili din restul țării, pentru că sunt și familii care doresc să extindă aria și să aleagă copii adoptabile fie din județele limitrofe, fie din orice alt județ al țării. Această zi este una aparte pentru noi toți care lucrăm în protecția copilului și nu putem decât să sperăm că numărul adopțiilor va continua să crească și că vom reuși să oferim fiecărui copil adoptabil o familie în care să crească înconjurat de toată dragostea. La mulți ani, copii, dragi copii născuți din inimă, la mulți ani, dragi familii minunate.”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.
La organizația Ador Copiii, părinții care vor să adopte sau au adoptat deja un copil primesc consiliere din partea specialiștilor și informații cu privire la procedura adopției.
„Am militat pentru o procedură a adopției mult mai accesibilă. Este mult mai accesibilă decât acum 5, 10 ani, există o bază de date la nivel național, o bază de date a copiilor adoptabili, e și o bază a copiilor neadoptabili, din păcate, pentru că îi etichetează pe copii, însă de acolo familiile pot afla informații despre istoricul acestora. Există un concediu de acomodare pe care părinții îl primesc atunci când copilul vine în familie, așa cum se întâmplă în cazul nașterilor, ca să se creeze un atașament securizat, nu să fie lăsat în grija unei bone sau a altor persoane străine din prima zi de când a venit acasă. Există o indemnizație pe care familiile care adoptă copii o primesc timp de un an. Ușurarea procedurii de întocmire a dosarului… Sunt facilități care nu existau acum 5, 10 ani și foarte pe scurt, aducerea unui copil adoptat acasă durează mai puțin decât o sarcină, deci procedura e mult mai ușoară acum.”, a spus Simona Czudar, de la Ador Copiii.
DGASPC Timiș a instrumentat, în 2020, dosare vizând încredințarea în vederea adopției pentru 38 de copii, iar pentru 54 de copii – de încuviințare a adopției. Alți 106 copii au fost monitorizați post adopție.