Zimbrii se întorc în Banat după sute de ani!

Zimbrul, o specie pe cale de dispariţie, va fi reintrodus în judeţul Caraş-Severin, în urma unui protocol semnat de Primăria Armeniş şi o organizaţie care colaborează cu un consorţiu olandez. În prezent, se efectuează pregătiri în zona unde vor fi aduse animalele.

Rezervaţia de zimbri din România se măreşte în această toamnă. Asta, pentru că judeţul Caraş-Severin va fi repopulat, după sute de ani, cu opt exemplare din această specie. Animalele vor fi aduse din Polonia în comuna Armeniş, mai exact în zona Plopu, zonă care va deveni astfel cea de-a cincea din ţară şi singura din vestul României în care vor exista aceste animale. Potrivit autorităţilor din Armeniş, Consiliul Local va fi proprietarul de drept al zimbrilor, iar întreg procesul de reintroducere a acestora, consultanţă şi sprijin, va fi coordonat de WWF-România, organizaţie ce derulează proiecte pentru conservarea naturii.

În momentul de faţă, o echipă din cadrul primăriei, împreună cu reprezentanţii ONG-ului se află pe teren pentru a alege locaţia exactă unde vor fi aduse animalele. Este vizată şi achiziţionarea furajelor necesare hrănirii exemplarelor ce vor sosi în această toamnă în judeţ.

Împreună cu echipa organizaţiei lucrăm pentru pregătirea zonei, stabilim tot ceea ce ţine de organizare. Vrem să amplasăm şi un ţarc pentru că zimbrii nu vor fi lăsaţi în libertate. Vreo trei luni, în perioada de adaptare, vor sta într-un ţarc mai mic, după care vor fi băgaţi într-un ţarc de aproximativ 140 hectare, atât păşune, cât şi pădure. Deocamdată, noi aşteptăm să demarăm acţiunea pentru amenajarea ţarcurilor respective. Credem că în final o să fie un lucru bun atât pentru zonă, cât şi pentru judeţ, dar în special pentru zona noastră de munte”, a declarat Petru Vela, primarul comunei Armeniş pentru Express de Banat.

Protocolul prin care specia de zimbri va fi reintrodusă în judeţ este semnat de administraţia locală Armeniş şi echipa Rewilding România – Carpaţii de Sud – Vest. În prezent, în ţară, rezervaţii de zimbri mai există în judeţele Hunedoara, Neamţ, Dâmboviţa şi Braşov.