Vezi când se dă startul la Maratonul Zimbrilor!

Doar o lună îi mai desparte pe cărășeni de cea de-a patra ediție a maratonului din Munții Țarcu. Pentru că luna mai a fost plină de surprise, iar munții cărășeni au ca noi „locatari” 17 zimbri, începând cu ediția din acest an competiția pe două roți va purta numele Maratonul Zimbrilor.

Maratonul din Munții Țarcu a luat naștere în anul 2011, sub numele Maratonul Țării Gugulanilor-Țarcu. Primele trei ediții au adunat pe traseele montane peste 300 de bicicliști iubitori de natură din toată țara. Noua atracție a iubitorilor de sălbăticie sunt zimbrii aduși tocmai din Elveția, Polonia sau de la Hațeg, pentru a repopula rezervația din Munții Țarcu. Tocmai de aceea, organizatorii maratonului așteaptă anul acesta un număr mult mai mare de participanți decât până acum.

Maratonul Zimbrilor, la prima ediție sub acest nume, dar la a patra de când a luat naștere, se va desfășura în acest an în weekendul 21-22 iunie. Harta traseelor incluse în competiție cuprinde arealul comunelor Armeniș, Cornereva, Teregova și Domașnea, iar participanții vor „bicicli” pentru a promova ecoturismul, dar și sportul și activitățile în aer liber.

maraton tarcu

Din punct de vedere tehnic, competiția de ciclism va cuprinde o probă de maraton mountainbike pe o lungime de peste 80 de kilometri și o diferență de nivel de peste 2.500 de metri. De asemenea, participanții vor putea participa și la o probă de concurs care presupune peste 30 de kilometri și o diferență de nivel de aproape 1.700 de metri.

Și cei mici sunt luați în calcul în weekendul de maraton montan. Aceștia au o probă specială în care, chiar dacă nu concurează serios pentru vreun loc pe podium, au ocazia să descopere avantajele și frumusețea activităților în aer liber.

Maratonul Zimbrilor Țarcu a fost inițiat de Asociația Altitudine Filiala Banat în favoarea unei conștientizări publice mai eficiente asupra valorilor din zona munților Țarcu, dar și asupra punerii în valoare a educației ecologice și a promovării turismului durabil și favorabil zonei.

Pe lista organizatorilor se regăsesc și Racing Bike Pro Arad, club de ciclism afiliat Federaţiei Române de Ciclism, în colaborare cu partenerii: Primăria Armeniş, Concordia Lugoj, Bike Attack Reşiţa și Rewilding Romania. În sprijinul desfășurării competiției fără evenimente neplăcute, maratonul va fi supravegheat de reprezentanții de la Salvamont, Jandarmerie și Poliţie.

CITEȘTE ȘI: 17 ZIMBRI AU FOST ELIBERAȚI ÎN SĂLBĂTICIA CĂRĂȘEANĂ