17 zimbri au fost eliberați în sălbăticia cărășeană

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cel mai mare transport și cel mai important proces de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie din toată Europa au fost punctate astăzi în Caraș-Severin.

Punctul de întâlnire: Centrul de Informare Turistică din Armeniș, la prima oră a dimineții. Agitație mare în rândul localnicilor, care astăzi au fost ochiți de întreaga Europă prin zecile de jurnaliști străini prezenți la marele eveniment. La ora 9 fix, mașinile de teren și microbuzele au plecat spre țarcul în care urmau să ajungă zimbrii. Drumul forestier, extrem de sălbatic, părea să se potrivească de minune ideii de resălbăticire. Peisaje mirifice și liniște multă. Din când în când se auzea câte un organizator, dornic să le explice vizitatorilor cum trebuie să se comporte în prezența celui mai mare mamifer terestru din Europa.

YouTube video

Nelipsit a fost preotul satului, îmbrăcat în straiele-i specifice, pregătit de ,,atac” cu busuiocul și apa sfințită. Au trecut ore întregi, iar cu puțin înainte de ora 15.00 și-a făcut apariția primul transport cu zimbri. Spectacolul a început înainte de eliberarea mamiferului. Autocamioanele care transportau animalele și-au făcut cu greu loc până la țarcul amenajat, din cauza drumului îngust. În cele din urmă, remorca autocamionului a fost împinsă de un alt camion sub ochii nerăbdători ai celor din public. Copiii au început să-și piardă răbdarea: ,,Dar de ce nu mai vin odată?!”

Într-un final, lucrurile s-au aranjat, liderul organizației Rewilding Europe a tăiat panglica inaugurală, alături de primarul comunei Armeniș, Petru Vela, dar și de câțiva copii, îmbrăcați în straie populare. A urmat slujba de binecuvântare a zimbrilor, organizată în premieră de preotul din sat, astfel încât animalelor să le meargă bine în sălbăticie.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644718713914″]

Momentul cheie a lăsat fără suflare publicul larg, bine instruit de voluntari. S-a așternut liniștea peste Munții Țarcu, iar primul zimbru a fost eliberat. Se auzea doar sunetul aparatelor de fotografiat. A coborât timid din remorcă, după care a luat-o la goană. Atunci când toată lumea se așteapta să-l fi pierdut, mamiferul s-a reîntors. Parcă îi îndemna și pe ceilalți zimbri să pășească cu încredere pe tărâmul românesc, că nu li se întâmplă nimic. La fel s-a întâmplat și cu următoarele serii, iar minute în șir zimbrii au fost adevărate fotomodele. Nu s-au ferit de camerele de filmat și nici de aparatele foto. Dimpotrivă, au stat cu încredere la vedere! Nu s-au sfiit nici să se ia la bătaie și să ofere publicului un mic spectacol în săbăticie.

promovare banner maxagro Muzeul TM

YouTube video

Transportul de astăzi, cu 17 mamifere, a fost primul. Finanțatorii, Rewilding Europe, promit că vor urma și altele. Într-o primă etapă, zimbrii vor avea la dispoziție un țarc de aproximativ 15 hectare pentru aclimatizare, după care vor avea la dispoziție 160 de hectare. Treptat, în cazul în care se vor acomoda cu zona, vor fi eliberați în sălbăticie. Zimbrii din Munții Țarcu au fost aduși din toată Europa, iar transportul a durat câteva zile bune.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644304800708″]

Pe lângă iubitorii de natură și animale, la acțiune au luat parte oficiali locali, județeni: Silviu Hurduzeu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar și Anne Jugănaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/