Cel mai mare proiect de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa, inițiat de Rewilding Europe şi WWF-România, intră astăzi într-o nouă etapă. Cei 17 zimbri din Munții Țarcu au fost transferați din zona de aclimatizare într-o zonă de semilibertate, beneficiind acum de un țarc cu o suprafață de aproximativ 160 de hectare.
După o perioadă în care se vor adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, zimbrii vor părăsi și acest țarc și vor deveni primii care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali. Zona sălbatică în care vor fi eliberați se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare și face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu.
Acomodarea acestora în zona de aclimatizare a fost absolut necesară pentru refacerea zimbrilor de pe urma stresului cauzat de schimbarea structurii sociale și a habitatului în care se aflau, a alimentației, climei, precum și de transportul acestora în România.
În urma observației directe, specialiștii WWF au constatat că zimbrii sunt pregătiți pentru această nouă etapă.
Astfel, începând de astăzi cei 17 zimbri se află într-o zonă de semilibertate, propice pentru organizarea de tururi ghidate pentru turiști împreună cu rangerii Rewilding Europe-WWF, membri ai comunității locale din Armeniș. Zona este împrejmuită doar cu garduri electrice, cu care zimbrii s-au obișnuit deja în țarcul de aclimatizare.
„În noul țarc zimbrii vor trăi cât se poate de liber. S-au adaptat repede; de gardul electric nu se mai apropie și am văzut ochiuri de pădure deja formate în țarcul de aclimatizare. Sunt gata de acest pas spre libertate deplină” spune Joep van de Vlasakker, specialistul în zimbri al programului Rewilding Europe.