Zilele Reșiței, cenzurate! Restricțiile se aplică numai dacă ești de la presă!

Experiență tristă, în această seară, la Zilele Reșiței… În încercarea de a reda cât mai bine spectacolul din centrul orașului, ne-am lovit de interdicția organizatorilor! Presa are acces doar într-un colț al scenei, iar filmările sunt (aproape) interzise!

Uneori, a fi corect este o alegere cât se poate de proastă… Ne-a dovedit-o chiar Primăria Reșița, prin organizarea Zilelor Orașului. Deși presa a primit legitimații speciale prin care să îi fie permis accesul la scenă, fotografiile puteau fi făcute doar dintr-un singur punct și anume acesta:

În momentul în care am fotografiat scena și din celălalt unghi (vezi foto de mai jos), pentru a putea prezenta ulterior publicului spectacolul așa cum se cuvine, am fost oprită de un polițist local: „S-a stabilit prin contract că presa are voie să fotografieze scena doar dintr-o singură zonă”, a fost replica omului de la ordine publică. Ciudat, la „urechile” noastre n-a ajuns informația asta decât la fața locului. Unde l-am întâlnit și pe șeful Poliției Locale Reșița. „S-au stabilit prin contract regulile, dar nu era treaba mea să informez presa despre acest aspect”, mi-a spus directorul Alexandru Ciati. Și îi dau dreptate! Treaba asta era a Departamentului de Comunicare al Primăriei, cel care nu a specificat în niciunul dintre comunicatele de presă referitoare la Zilele Orașului că ar exista măsuri restrictive pentru jurnaliști.

Vă întrebați de ce nu am filmat? Asta e altă problemă. Era evident că nimeni nu are voie să filmeze concertul vreunui artist în integralitate. Și nici nu voiam asta! Am fost totuși sfătuită să nu filmez deloc, că poate mă văd organizatorii și nu e ok… Dar ghiciți ce! Dacă lăsam la o parte legitimația specială primită de la Primărie și mergeam în spatele gardului de protecție, acolo unde era publicul, aveam voie să filmez cât aveam chef! Aberant sau ce?! Nici asta nu am aflat dinainte, că dacă știam, mă propteam în spatele gardului cu jumătate de oră înainte de concerte și nu mă mai dezlipeam de acolo.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Așadar, experiența de astăzi a fost una tare tristă… Adică artiștii vin să cânte pe banii reșițenilor, dar reșițenii au o serie de interdicții. Chiar și noi, ăștia, înarmați cu legitimații care, după cum s-a dovedit azi, ne-au oferit dreptul de a nu beneficia de drepturile comunității.

Îi felicităm pe ziariștii de la alte publicații care au transmis pe Facebook spectacolul integral, în pofida aberațiilor restrictive impuse brusc de organizatori la fața locului.

banner maxagro