„Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat”, sărbătorite la Timișoara

reduta cover
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Demersul cultural își propune să promoveze valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, prin cercetarea și documentarea istoricului și specificului redutelor culturale din trei centre urbane din Transilvania și Banat.

Istoria redutelor culturale începe în Viena secolului al XVIII-lea, odată cu îndepărtarea fronturilor războaielor turco-austriece de capitala Imperiului Austriac. Urbaniștii vienezi au ales să răspundă creativ provocării ridicate de demantelare a sistemului defensiv al orașului, prin transformarea mai multor redute militare în săli de bal pentru publicul larg, în care puteau intra până la 3.000 de persoane.

Transilvania și Banatul, fiind parte a Imperiului Austriac încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, au preluat în mod natural „moda” de la capitală. Ca urmare, în secolul al XIX-lea, sunt edificate în Transilvania și Banat săli de spectacole, arte și cultură, recunoscute ca atare de întreaga comunitate sub denumirea de redute. Deși au existat în mai multe orașe, cele care au rezistat probei timpului sunt cele din Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sigetul Marmației.

Prin conceperea și prezentarea publică a unui program cultural și artistic specific celor trei redute culturale din Transilvania și Banat, fiecare partener propune o activitate reprezentativă pentru specificul activității proprii: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca – o expoziție foto-documentară și un atelier educațional etnografic, Teatrul German de Stat Timișoara – un spectacol de teatru și un atelier educațional de teatru, iar Centrul Cultural Reduta Brașov – un spectacol de balet și un atelier educațional de balet. Programul cultural și atelierele educaționale vor fi prezentate public în toate cele trei orașe din proiect.

La Timișoara, evenimentele se vor desfășura conform următorului program: în 9 iunie 2023, de la ora 17.00, în foaierul TGST va avea loc vernisajul expoziției foto-documentară realizată de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Expoziția își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul celor trei instituții de cultură din Timișoara, Brașov și Cluj de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție. Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse 4 fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare. Întrucât există o redută culturală și la Sighetul Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 2-3 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

În aceeași zi, de la ora 19.00, Teatrul German prezintă spectacolul Oameni. De vânzare – de Carmen Lidia Vidu; regia: Carmen Lidia Vidu – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În 10 iunie, între orele 10 și 15 vor avea loc mai multe ateliere de teatru, balet și etnografie susținute de echipele Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrului German de Stat Timișoara și Centrului Cultural Reduta Brașov.

Apoi, de la ora 19.00, Centrul Cultural Reduta Brașov organizează, în sala Teatrului German, spectacolul Euphoria, o combinație de balet clasic și balet contemporan, în care tinerele balerine, interpretează fragmente din lucrări clasice recunoscute internațional cum sunt Rondo alla turca de W. A. Mozart, Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, Rapsodia Română de George Enescu, Vrăjitorul din Oz sau Opera Lakme de Leo Delibes, precum și un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.

Poiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în etapa I/2023, implementat de Centrul Cultural Reduta Brașov.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/