Seara Centenarului Marii Uniri a fost marcată de un spectacol de teatru inedit, la Caransebeș. Spectatorii au vizionat o punere în scenă a momentelor istorice în care românii au fost nevoiți să-și apere limba și idealul național, Unirea!
Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, a găzduit în seara de 1 decembrie, spectacolul „Ziditori ai Marii Uniri”, în regia lui Marian Ciripan, pus în scenă de actorii de la CIVIC ART CvM București. Spectacolul a fost dedicat Centenarului și este o adaptare a scenariului piesei „Memorandiștii”, scrisă de Dan Tărchilă.
„Bunul Dumnezeu a rânduit ca astăzi, 1 decembrie 2018, să fim aici, la Caransebeș, pentru a aduce prinos de recunoștință celor care au săvârșit Unirea: atât reprezentanți ai Bisercii Române, adică Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică, cât și intelectualitatea transilvană, având alături toate categoriile sociale“, a spus regizorul Marian Ciripan.
Spectacolul a prezentat drama unui preot român ortodox, întemnițat de autoritățile maghiare, pentru spiritul său liber și pentru tendința spre unficarea statului român de acum un secol.
A fi pe scenă în seara Centenarului a însemnat un privilegiu pentru actorii companiei de teatru CIVIC ART CvM . „Sunt mândru și bucuros că sunt pe locurile pe unde a pășit marele român Miron Cristea! Și vreau să îi aduc un omagiu, jucând astăzi, în seara Centenarului, la Caransebeș!”, a mărturisit Marian Despina.
Distribuția spectacolului a fost următoarea: Cristina Moldoveanu (preoteasa Ana), Marian Ciripan (părintele ortodox Ioan), Marian Despina (părintele greco-catolic Vasile), Răzvan Busuioc (temnicierul), Petre Pletosu (Baci Teodor) și Dan Apăvăloaie (Ștefan Mușat).
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Caransebeș și susținut de Episcopia Caransebeșului și Casa Municipală de Cultură „George Suru”.