Zgura pesedistă de la Caraşova, teren de dispută la concurenţă cu zgura roşie de la Roland Garros! [FOTO/VIDEO]

whatsapp image 2023 04 24 at 15.32.19

În timp ce zgura de la Roland Garros este în prim-planul acestor zile, la Caraşova se dispută un meci interminabil pentru nişte basculante cu zgură etichetată de unii ca având dedicaţii pesediste. Partida din Caraşova a început după ce edilii de aici au demarat un proiect cu finanțare europeană pentru extinderea rețelei de canalizare în comună.

Investiția, demarată în 24 aprilie 2017, este finanțată integral de către Comisia Europeană prin FEADR și depășește, ca valoare, 3,4 milioane de lei. Numai că, întocmai ca și în marile orașe, unde s-au derulat sau se derulează astfel de lucrări tot pe fonduri europene, apare un disconfort pentru locuitorii care se trezesc cu străzile sparte, cu praf și alte neplăceri aduse de asemenea lucrări edilitare.

Este exact situația la care spune că a ajuns cetățeanul Petru Zaharia, un om care locuiește chiar pe străduța ce duce spre Prolaz din Carașova. Omul intenționa să deschidă o pensiune, dat fiind plasarea localității în PN Semenic-Cheile Carașului, așa că, pentru că drumul era de pământ și extrem de argilos, a cumpărat pe banii lui 4 basculante cu frizură asfaltică și a aranjat drumul, astfel încât să nu trebuiască cizme de cauciuc atunci când plouă.

Cum omul făcuse investiția din buzunarul propriu, se aștepta ca executantul lucrării, după terminarea intervenției în teren, să aducă toată zona la starea inițială. „Aici drumul era în rambleu astfel că, atunci când ploua, toată apa de ploaia era preluată de rigole sau de niște țevi de beton puse tot de mine, pentru a nu se distruge drumul. Acum ei au lăsat drumul drept, au astupat rigolele și țevile de beton, toată apa de ploaie vine pe drum și ia cu ea și piatra sau zgura, lăsând doar șanțuri de argilă”, explică Zaharia. Acesta spune că a prezentat și primarului situația, dar primarul i-ar fi spus că la Primăria Carașova nu sunt bani pentru refacerea măcar cu zgură a acestor drumuri.

Doar că, spune Zaharia, captiv într-un fel de vendetă personală, primarul nu ar repara intenționat strada cu pricina, ca să-l deranjeze pe Zaharia, cândva și el primar al localității. „Pe stradă la mine zice că nu are să bage zgură, să mai aștept, dar la colegii lui din PSD le-a lăsat grămezi cu zgură în fața casei, ca să-și aranjeze curțile și împrejurimile. Vă duc să vă arăt cât de bine e refăcută strada unde stau rudele lui. Deci pentru partid, pentru PSD a găsit zgură!”, zice Zaharia iritat.

YouTube video

1000x100 casa brutarului

Deși am ajuns la Primăria Carașova într-o zi de lucru, chiar de audiență pentru secretarul comunei, nu găsim pe nimeni la birou: nici secretarul, nici viceprimarul, nici edilul-șef. Secretarul nu era, aflăm după un timp, plecat din clădire, ci doar într-un birou vecin. Sunat, apare și viceprimarul Petru Neagul. Omul ne spune că acum se lucrează la drumuri și că fix azi o basculantă cu zgură va fi dusă pe strada lui Zaharia. Dar ne roagă să așteptăm să vorbim cu primarul, că el nu are „mandat” să vorbească cu presa.

Primarul Petru Bogdan ne ia scurt: „Dacă veniți la primărie cu oameni ca domnul Zaharia…”, dar este întrerupt scurt și i se atrage că, după depunerea jurământului, domnia sa este primarul tuturor locuitorilor comunei. „Aaaa, deci ați venit să îmi dați lecții? Dacă ați venit să îmi dați lecții, să știi că nu stăm de vorbă!”, ne spune omul bățos. Îi explicăm faptul că, acuzat fiind de Petru Zaharia de mai multe lucruri, domnia sa are dreptul să-și prezinte varianta proprie, dar e un drept, nu o obligație. Se ține totuși tare, ne ține câteva prelegeri de teologie mistică și spune că ar vrea să terminăm discuția până la ora 11. „Azi e sărbătoare la noi și aș vrea să merg la Liturghie la biserică”, apoi ne ceartă că venim la Carașova nu să promovăm zona, ci să facem dezbinare între locuitorii comunității, dar, pe urmă, atacăm și problematica pentru care am ajuns acolo.

„În proiectul tehnic al acestei lucrări a fost trecut drum de pământ. El nu putea fi trecut pietruit sau cu altă formă, pentru că atunci ar fi trebuit să facem o expertiză în acest sens. Domnul Zaharia nu a amenajat atunci drumul cu acte, cu autorizație, dar pe noi nici nu ne deranjează și susținem și încurajăm pe fiecare locuitor care vrea să își aranjeze în fața casei să facă asta”, spune Petru Bogdan. Cum expertiza ar fi însemnat bani în plus, constructorul a preluat și predat un drum de pământ, așa că a rămas tot în sarcina Primăriei Carașova să modernizeze aceste străzi. „Eu i-am spus domnului Zaharia să aibă răbdare că se pune zgură și pe strada dumnealui”, spune Bogdan, dar care nu ne mai asigură, cum a făcut viceprimarul, că basculanta cu zgură va ajunge chiar azi pe acea zonă.

Cât privește grămezile de zgură din fața caselor: „au primit toți cetățenii care au cerut, dar cei care au primit nu sunt de la PSD”, ne asigură primarul Petru Bogdan. Edilul, aflat la al patrulea mandat, a obținut primele trei mandate pe listele Uniunii Croaților din România, uniune de unde a fost exclus în 2012, pentru a putea candida fostul deputat Radan. Așa că în 2012 a candidat din partea PNL, dar nu a fost să fie. Abia în 2016, când a candidat pe listele PSD, a reușit să obțină acest al patrulea mandat. „Eu nu plec, m-au dat afară! Nici din PSD nu voi pleca până când mă vor da afară”, ne explică Bogdan. Dar spune că a pus zgură și pe bucățile de drum unde locuiesc și foștii colegi din PNL, așa că neagă vreo legătură politică cu cei care au primit acele grămezi de zgură. Zgură care nu mai ajunge și în fața casei lui Zaharia. Dar, spune primarul, nu pentru că ar avea ceva personal cu el, ci pentru că Zaharia nu mai are răbdare…

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157695765318761″]

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01