Din cauza salariul minim extrem de mic în România, foarte mulți concetățeni au luat drumul străinătății în speranța unui trai mai bun. Acest lucru ar putea fi însă evitat dacă salariații nu ar mai plăti peste 41% contribuții la stat.
Faptul că România întâmpină mari probleme la capitolul salarizare a forței de muncă nu este niciun secret, acest lucru fiind scos în evidență de raportul Eurostat, conform acestuia, țara noastră fiind plasată pe antepenultimul loc în topul salariilor minime din Uniunea Europeană. Astfel, chiar dacă cerințele sindicatelor privind creșterea salariului sunt în mare măsură firești, acest lucru nu reprezintă o soluție viabilă din punct de vedere economic, dat fiind faptul că angajatorii nu au mereu capacitatea de a plăti salarii mai mari, iar acest fapt poate duce implicit la șomaj.
Pentru ca lucrurile pe segmentul economic să se poată echilibra, reprezentanții USR-PLUS consideră oportună implementarea proiectului „Zero taxe pe salariul minim”. Dacă ar fi aplicat, acest proiect ar reduce povara fiscală uriașă de muncă, angajații ar rămâne cu mai mulți bani în buzunar și, în consecință, oamenii nu ar mai fi nevoiți să părăsească meleagurile mioritice pentru ofertele de muncă multe mai atractive în afara granițelor.
„Cine muncește pe salariul minim în România este nevoit să dea statului 41,5% din banii săi. Dacă stăm să calculăm și faptul că statul îi mai ia și TVA și accize incluse în prețul produselor pe care acesta le cumpără, constatăm că mai mult de jumătate din munca celui care câștigă salariul minim se duce către stat. Am negociat dur pentru ca Zero Taxe – zerotaxe.ro – să devină realitate sub această guvernare. Astfel, ea va fi aplicată într-un prim sector de activitate în 2022, pentru ca apoi măsura să fie extinsă. Am încredere că Zero Taxe va readuce demnitatea celor care muncesc. A venit momentul ca statul să dea înapoi românilor ce a tot luat în ultimii 31 de ani.”, a precizat Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Referitor la această iniţiativă, liderul USR Caraş-Severin, Andrei Plujar, a declarat următoarele pentru expressdebanat.ro:
„În primul rând, ar intra mai mulți bani în piață care se pot cheltui, mai mulți bani care ar încuraja consumul. În urma efectuării unor calcule, deficitul bugetar nu este foarte mare prin prisma faptului că nu se mai plătesc contribuțiile pe salariul minim și se pot acoperi, dacă facem o previziune financiară, din consum aproape în totalitate. Nu ar fi un deficit așa de mare. De asemenea, se încurajează stoparea exodului forței de muncă. Dacă luăm exemplul județului Caraș-Severin, foarte mulți oameni lucrează pe salariul minim și cred că ar fi într-adevăr un ajutor uriaș pentru ei dacă aceste contribuții le-ar intra tot în salarii”.
Sursa foto principal: observatorulph.ro.
Sursa foto: stirileprotv.ro.