Zeci de unități școlare din Caraș-Severin nu dețin autorizație de securitate la incendiu! Premierul Tudose dă vina pe primării!

Haos total în privința obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu în rândul unităților de învățământ din Caraș-Severin și nu numai. În județ, 37 de școli, licee și grădinițe nu au autorizația de la ISU pentru toate corpurile de clădire pe care le dețin. Premierul Mihai Tudose spune că de vină sunt primăriile.

Autorizațiile de securitate la incendiu dau mari bătăi de cap unităților de învățământ și primăriilor din întreaga țară. Zilele trecute, premierul Mihai Tudose a declarat public că în multe cazuri lipsa autorizațiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru școli este din cauza dosarelor prost făcute de către primării. „Am avut o discuție cu domnul Dragne (n.r. Daniel-Marian Dragne), comandatul ISU. Tocmai să ne punem de acord cu niște lucruri. Multe dintre școlile neautorizate ISU – o să râdeți – nu sunt autorizate din cauza dosarelor prost făcute de către primării. N-a pus hârtia 4 între 3 și 5, este mai la urmă, a îndosariat-o cineva greșit…”, a spus prim-ministrul.

La nivelul județului Caraș-Severin, 37 de grădinițe, școli și licee nu aveau autorizație de securitate la incendiu la sfârșitul lunii august, în total fiind vorba despre 47 de corpuri de clădire. „Dacă într-un anumit corp al clădirii s-au efectuat lucrări mari de modernizare, de recompartimentare, este necesară reautorizarea, chiar dacă unitatea de învățământ a fost autorizată”, explică Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU Caraș-Severin.

Cu toate că numărul este ridicat, fiind vorba de circa o treime din totalul unităților de învățământ din Caraș-Severin, reprezentantul ISU spune că măcar există interes în acest sens. „Majoritatea școlilor au fost să se intereseze despre ce au nevoie ca să obțină autorizația de securitate la incendiu și să intre în legalitate. Li s-a comunicat de ce documente au nevoie. Dacă nu au obținut încă autorizația e pentru că nu și-au adunat documentele necesare și nu le-au depus încă. Dacă ar fi făcut asta, în termen de 30 de zile ISU ar fi avut obligația să le emită autorizația sau să le respingă dosarul, în funcție de ce se găsea la verificarea în teren a locației respective”.

Motivul pentru care procedeul se derulează atât de greoi este explicat tot de Elena Tarla. „Există situații particulare. Unii au nevoie de aviz, pentru că efectuează lucrări de modernizare, de reabilitare și atunci se dă aviz pentru lucrări, urmând apoi să se obțină autorizația de securitate la incendiu. Școlile care nu mai efectuează lucrări trec direct la obținerea autorizării. Toate lucrările se execută în conformitate cu Ordonanța MAI 129/2016”.

Purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic” a ținut să precizeze că nu s-a mers pe programări, iar cei care nu s-au descurcat, puteau cere și până acum ajutor. „Cine s-a prezentat de luni până joi, între orele 8 și 14, respectiv vineri, între orele 8 și 11 la sediul din centru, a beneficiat de asistență tehnică de specialitate în domeniul autorizării”.

De cealaltă parte însă, reprezentanții unităților de învățământ și ai administrațiilor locale se plâng că documentația solicitată de ISU este extrem de stufoasă, iar întocmirea dosarului nu este tocmai la îndemâna oricui. Așa se face că, la Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș, spre exemplu, Primăria a decis să apeleze la o firmă care să se ocupe de toată documentația necesară autorizării.

La Oțelu Roșu, în schimb, se pare că Inspectoratul Școlar Județean nu știe exact ce unități de învățământ are în subordine. Mai precis, în raportul întocmit și prezentat în Colegiul Prefectural se arată că problema ar exista la Liceul Bănățean, fiind menționată sala de sport și corpul D al Școlii Gimnaziale nr. 1. Se pare însă că școala în cauză are personalitate juridică încă de anul trecut, nemaiavând legătură cu Liceul Bănățean, iar corpul la care se face referire ar fi de fapt C, nu D, ne-a declarat primarul Luca Mălăiescu.

Pe lista unităților de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu apar și 4 din Reșița. Este vorba despre sala de sport a Colegiului Economic al Banatului Montan, care are deja avizul necesar, făcându-se demersuri pentru obținerea autorizației printr-o societate comercială. La Liceul Teologic Baptist s-a solicitat avizul prin certificatul de urbanism și la terminarea lucrărilor se va solicita autorizația de securitate la incendiu prin întocmirea documentației necesare obținerii acesteia. La sala de sport a Colegiului Național „Diaconovici Tietz”, deși lucrările au fost finalizate din 2008, abia anul acesta a fost cuprinsă în buget suma necesară întocmirii documentației pentru autorizare, în aceeași situație fiind și sala de sport a Liceului Teoretic „Traian Vuia”, finalizată în 2010.




În ceea ce privește orașele, pe listă mai apar Școala Gimnazială nr. 2, Steier, aparținând de Liceul „Mathias Hammer” din Anina, sala de sport a Liceului „Hercules” din Băile Herculane, școala și atelierele Liceului Tehnologic „Constantin Lucaci” din Bocșa, corpul C al Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă și campusul școlar al Liceului Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița.

Pentru că lucrurile decurg atât de greu, termenul de autorizare a fost prorogat, stabilindu-se ca dată finală 30 septembrie, însă nu este exclus ca termenul să fie prelungit chiar până la sfârșitul anului. Așadar, chiar dacă luni, 11 septembrie, unitățile de învățământ nu dețin autorizația de la ISU, acestea pot deschide anul școlar, iar preșcolarii și elevii se pot întoarce la cursuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/