Zeci de transporturi ilegale de deșeuri, interceptate de DIICOT Timișoara

transporturi ilegale deseuri timisoara
timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Zeci de transporturi ilegale de deșeuri au fost interceptate de DIICOT Timișoara în cadrul unei ample acțiuni extinse în mai multe județe.

Duminică, polițiștii și procurorii timișoreni au descins în 44 de locații, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice.

Dosarul instrumentat vizează constituirea unui grup infracțional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deșeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale”, a transmis IPJ Timiș.

Suspecții au profitat de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor, care este de 80 lei/tonă, este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obțină în mod facil câștiguri financiare importante.

„Importurile de deșeuri s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-ar fi realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare, în care s-au făcut mențiuni nereale, în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării”, mai menționează anchetatorii.

promovare banner maxagro

Din grupare făceau parte și transportatori români. Pe parcursul investigației au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri.

La sediul DIICOT Timișoara vor fi conduse aproximativ 40 persoane, pentru audierii.

DIICOT Timisoara a descoperit transporturi ilegale de deseuri

 

 

publicitate tmc 640