POVESTE DE VIAȚĂ. Timișoreanca Roxana Sîrbu, strălucitoare la Innsbruck, în lumea cristalelor Swarovski

Roxana Sarbu din Timisoara
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Au trecut aproape șapte ani de când lucrează pentru compania ce deține unități în 18 țări din întreaga lume. Lanțul de lux Swarovski din Austria este cunoscut pentru producerea bijuteriilor din cristal, diamante artificiale, ceasuri, decorațiuni-figurine și accesorii. Să lucrezi în împărăția aceasta a frumosului ține de povești ce se rostogolesc prin toate arterele emoției.

Roxana Sîrbu a absolvit studii superioare (licență și masterat) la Management Center Innsbruck, specializarea Management, Comunicații și IT. Este consultant în marketing digital, răspunde de bugete de sute de mii de euro, are libertate de acțiune și spre marea sa bucurie, are un cuvânt important de spus în luarea deciziilor ulterioare. I se acordă multă încredere, astfel încât îi trec prin mână sume însemnate pentru proiecte investiționale de anvergură. Se bucură de multă apreciere din partea șefilor și a colegilor. Știe că a urcat pe scara valorii cu pași mici, dar siguri, iar locul pe care îl ocupă acum este rezultatul multor ani de studiu, de ambiții și eforturi personale. Recent, la o conferință de specialitate, i-a fost publicată lucrarea de masterat pe tema inteligenței artificiale, lucru pentru care este extrem de fericită.

roxana sarbu din timisoara

Ca să vorbim despre prezent, e nevoie să ne amintim și de începuturi, pe când tânăra timișoreancă era programator practicant part time, studentă fiind în primul an de facultate, în urmă cu șase ani. Nu a atras-o programarea așa că a încercat și altceva trecând la Departamentul Management de Proiecte, unde mărturisește că a avut norocul să întâlnească persoane care au investit-o cu multă încredere și astfel a putut să se dezvolte profesional. „De exemplu, în timpul internshipului am putut suplini un manager de proiect timp de trei luni cât a fost în concediu și a trebuit să port întreaga răspundere. După această experiență am continuat să primesc proiecte mai mici pe care le-am coordonat eu. Așa încât după terminarea facultății am decis să rămân aici, pe considerentul că este un mediu unde pot să mă dezvolt și trebuie să profit de aceste oportunități care m-ar putea ajuta în acest sens. Astfel, am șansa de a încerca lucruri noi, de a mă pune în diferite ipostaze, și profesionale, și personale, întâlnind foarte mulți oameni de diferite naționalități, fiind un mediu internațional. Trecând prin anumite schimbări alături de firmă, am crescut mereu de la o etapă la alta. Pentru mine Swarovski înseamnă dezvoltare și progres.”

Roxana Sîrbu s-a născut în Timișoara unde a urmat cursurile Liceului „Nikolaus Lenau” și a ales secția specială germană, (DSA) tocmai pentru că provine dintr-o familie cu rădăcini filogermane. Influențată de câțiva colegi care doreau să plece la studii în afara țării, a decis și ea să ridice ștacheta, punându-și în gând să-și încerce șansa în Germania. Ar fi preferat „Ludwig Maximilian Universitat” din Munchen, una dintre cele mai prestigioase și valoroase instituții de învățământ superior din Europa, unde a și fost admisă. Dar o întâmplare romantică avea să-i schimbe destinul. A ales cu inima și s-a îndreptat către Innsbruck, orașul-bijuterie din inima Alpilor tirolezi. Acolo studia deja Darius Toancă, prietenul cel mai bun, iubitul care între timp i-a devenit și partener de viață.

Roxana Sarbu mireasa

 „A fost cea mai bună decizie pe care am putut să o iau alegând Innsbruck, să am curaj și încredere în forțele proprii, fără niciun ajutor, decât cel primit de la Darius și cercul lui de prieteni. De la distanță au fost alături și părinții mei, care m-au susținut în tot ceea ce mi-am propus. De mică am fost tare curioasă de felul meu, am avut un neastâmpăr, mereu dornică să experimentez lucruri noi, iar ei mi-au dat libertatea de a alege.”

Roxana Sarbu din Timisoara mireasa

Sunt câteva zone ce țin de dezvoltarea abilităților artistice și sportive în care timișoreanca a activat, chiar cu rezultate notabile. „De la grădiniță mi-a plăcut muzica populară, am idolatrizat-o pe interpreta Nicoleta Voica și chiar am ajuns să cânt la un festival pe aceeași scenă cu ea. Am mai dezvoltat o mare pasiune pentru echitație, am luat ore de călărie la Izvin, în apropiere de Timișoara. Am continuat cu patinaj artistic și am mai urmat timp de nouă ani cursurile Studioului de Balet „Ana Valkay” din Timișoara. În acest fel mi-am dezvoltat pasiunea pentru artă, pentru clasic, pentru frumos, până la urmă.

roxana sarbu din timisoara este balerina cu acte

În fiecare activitate în care am fost implicată am avut un „target” pe care mi-l propuneam să-l ating, iar după aceea, o luam de la capăt. Eram curioasă mereu de nou. De exemplu: mi-am dorit să apară numele meu pe afișul Operei, la un spectacol de balet în care am dansat. S-a întâmplat acest lucru, mi-am îndeplinit visul și am plecat să fac tenis! Cel mai bun rezultat obținut cred că a fost locul III la un turneu local la Arad. Nu contează, important e că am trăit pe deplin spiritul competiției și emoția succesului.”

roxana sarbu din Timisoara diploma tenis

Care sunt principalele valori însușite de copilul de odinioară? „Baletul m-a ajutat să-mi găsesc o modalitate proprie de exprimare, iubesc muzica, mă relaxez foarte ușor ascultând muzică, dansând, indiferent de gen. Și totodată m-a ajutat și la statură, la poziția corpului, la anumite mișcări care consider că au rămas întipărite. Tenisul, în schimb, m-a disciplinat din punct de vedere al mentalității de competiție, al spiritului de echipă, a impus respect față de reguli și punctualitate.”

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

La capitolul „trăsnăi”, Roxana Sîrbu include participarea sa la emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite”, realizată de Virgil Ianțu. Avea doar patru ani când a apărut în fața spectatorilor și a juriului pe care l-a impresionat, fiind desemnată câștigătoare la categoria „Banatu-i fruncea”. Momentul respectiv marchează debutul său sub luminile rampei.

roxana sarbu vedeta la ziar din Timisoara

Discriminare în Austria?

„Nu, nu se pune problema de așa ceva. Eu am întâlnit doar oameni cu mintea deschisă și în facultate, și la Compania Swarovski. În mediul privat, am avut noroc cu soțul meu. În cercul lui de prieteni, dar și în familia lui, am dat de oameni calzi, ceea ce probabil nu se întâmplă oricui ajunge într-o țară străină. Am avut mare noroc, dar nici nu m-am gândit vreo secundă că ar putea să fie altfel. Am pornit cu atâta elan și încredere că va fi bine, încât nu mi-am pus problema vreodată că voi fi discriminată. Cred că marele avantaj în acceptarea mea de către austrieci a fost că eu vorbeam limba germană la nivel avansat, limba mea secretă în relația cu bunica.”

NLP – dezvoltare personală cu certificat

„În urmă cu doi ani, am descoperit programarea neurolingvistică și am deja și certificat. NLP este un set de tehnici care te ajută să obții și la nivel subconștient ceea ce tu dorești de fapt conștient. Se referă la modul cum interacționezi cu persoanele din jurul tău, dar și tu cu tine, cu mintea ta subconștientă, cum gândurile tale formează realitatea și drumul tău. Am făcut cursul mai mult pentru mine dar mă gândesc pe mai departe la conectare minte și corp, prin cursuri de yoga. Îmi place mentalitatea oamenilor de succes și fac tot posibilul să mă înconjor de asemenea persoane. În «bula» mea din Innsbruck am întâlnit doar oameni frumoși, de la care am avut de învățat ceva.”

roxana sarbu din Timisoar practica yoga

Spune că și-a descoperit această preocupare, devenită pasiune, în perioada Covid, întrucât i-a lipsit componenta socială, interacțiunea umană pe timpul pandemiei, când lucra home-office, iar cursurile universitare erau online. Prin NLP și-a deschis o oportunitate de a avea contact cu oamenii la un alt nivel.

Roxana Sîrbu mai bifează la capitolul realizări personale, care asigură maxime bucurii, călătoriile, ce pot fi oriunde și oricând, pasiunea pentru gătit, gustat și încercat oferte culinare noi. „Ne place să descoperim locuri noi și când mergem în concediu încercăm să interacționăm cât de mult putem cu localnicii pentru a afla și a prelua câte ceva din cultura respectivă. La 21 de ani, am ajuns în America, pe Coasta de vest, într-un concediu mai lung, iar experiența aceasta inedită ne-a deschis apetitul pentru acel «altceva». Apoi, Italia, Grecia, Spania, Egipt, Dubai, Thailanda, fiecare destinație a fost captivantă.”

roxana sarbu din Timisoar

Viitorul sună bine pentru Roxana Sîrbu care își dorește împlinire profesională printr-un doctorat, target propus până spre 30 de ani. Pentru că după aceea, focusul își dorește să fie pe familie. Iar ceea ce transmite tânăra a cărei frumusețe spirituală, morală, dar și fizică încântă în mod special, este nevoia de a fi liber, de a avea curaj: „Ai curaj atunci când mulțimea merge într-o direcție, să gândești critic și dacă orientarea nu e bună pentru tine, întoarce-te sau alege altă direcție. E întotdeauna loc pentru fiecare!”

untitled design set 970x90 px