Zeci de persoane programate la vaccinare în Deta, întoarse din drum. În locul lor au fost imunizați oameni neînscriși pe platformă

Incident la centrul de vaccinare împotriva Covid-19 la Spitalul Orășenesc Deta, din județul Timiș. 45 de persoane neînscrise pe platforma online au fost imunizate în weekend, iar cei care erau programați nu au putut fi vaccinați. S-a întâmplat din cauză că cei care coordonează centrul au previzionat că parte dintre cei înscriși la imunizare nu se vor și prezenta la vaccinare, așa că au decis să folosească dozele pentru vârstnici care se aflau pe liste de așteptare întocmite de medici de familie.

Peste 400 de persoane erau programate la vaccinare, în Deta, vineri, sâmbătă și duminică. Cei de la centrul de vaccinare spun că, în zilele anterioare, nu s-au prezentat la imunizare între 10 și 15 persoane, așa că, în baza acestui fapt, au decis să contacteze o serie de persoane în baza unor liste înaintate direct către centru. Pe două dintre aceste liste figurau vârstnici cu boli cronice de la Banloc și Denta care nu au putut fi programați direct de pe platformă. Pe alte liste erau angajați de la școlile din Deta, Birda și Voiteg.

„Noi ne-am luat aceste liste de backup și, în momentul în care previzionăm că vom avea teste nefolosite sau constatăm că avem doze nefolosite, contactăm aceste persoane pentru a se prezenta la vaccinare. Coordonatorul centrului de vaccinare a luat această decizie vineri, previzionând că nu se vor prezenta la vaccinare tot o medie între 10 și 15 persoane, așa cum s-a întâmplat până acum. A chemat aceste persoane și le-a vaccinat, astfel încât s a ajuns în amiaza zilei de duminică la situația de un deficit de 45 de doze care nu au mai putut fi administrate unor pacienți programați după ora 13, în ziua de duminică. S-a luat decizia contactării telefonice a acestor persoane care au fost sunate și au fost rugate să revină în cursul zilei de marți și miercuri la Spitalul Orășenesc Deta pentru vaccinare.”, a declarat directorul spitalului, Codruța Bungău.

DSP a anunțat că va demara o anchetă pentru verificarea celor întâmplate. Pe de altă parte, conducerea spitalului este nemulțumită de faptul că, dintr-o eroare, centrul de vaccinare de la Deta, care are un singur flux, a figurat în platforma de înscrieri cu 3 fluxuri. Medicii spun că sunt suprasolicitați și cer explicații de la DSP Timiș.

„În realitate avem alocate persoane cât pentru 3 centre de vaccinare. (…) Noi nu am refuzat acești pacienți, am făcut eforturi supraomenești pentru a deservi acești pacienți, am făcut ore suplimentare. (…) Cei de la DSP vor trebui să ne explice în primul rând cum am ajuns să figurăm cu 3 fluxuri de vaccinare în loc de unul și să ne întrebe cum am ajuns să vaccinăm în medie 150-180-200 de persoane pe zi când noi avem logistică, spațiu și personal doar pentru 60.”, a mai spus Bungău.

Centrul de la Deta nu mai figurează, acum, pe platforma de vaccinare, iar toate locurile dedicate vaccinării în localitate sunt ocupate până la sfârșitul lunii martie. La acest centru au fost vaccinate, în etapa a doua a campaniei de imunizare, 1.570 de persoane.

Potrivit DSP, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului s-au administrat 786 vaccinuri, dintre care 759 în etapa a doua de imunizare. De la debutul campaniei până în prezent, în Timiș s-au administrat 20.598 doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2.