Procurorii din capitală ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie lucrează la un dosar construit pe evaporarea a milioane de euro într-o investiţie publică îngropată undeva la graniţa dintre judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi.
Foşti şi actuali angajaţi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi urmează a fi audiaţi la DNA într-un dosar care urmăreşte modul în care s-au risipit sume imense cu rezultat zero. Scopul urmărit era de interes public: efectuarea de lucrări pentru alimentarea cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin din izvorul Bârza, situat pe raza comunei Topleţ.
De proiectul „Apă de la Topleţ pentru Drobeta-Turnu Severin“, început în 1994, sunt legaţi direct mai mulţi foşti preşedinţi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi, în principal Constantin Sârbulescu (PDSR) şi Marius Bălu (PDL). După ce se cheltuiseră 30 de milioane de lei în perioada în care de investiţie se ocupa administraţia social-democrată, proiectul a trebuit abandonat din motive tehnice, conductele rămânând îngropate în pământ. Odată ajunsă pe mâna democrat-liberalilor, printr-o hotărâre de CJ din 2009, investiţia a fost sistată, moment în care se aflau pe stoc 1,4 km de conducte având 1 m diametru, conform presei mehedinţene. După mai multe licitaţii fără succes, acestea au fost vândute la fier vechi.
La preluarea mandatului de preşedinte al CJ Mehedinţi, în 2012, Adrian Duicu (PSD) anunţa că lucrările la proiect nu mai pot continua. „Pe distanţa dintre izvorul Bârza şi Orşova, conducta de aducţiune este utilizată, de apa adusă beneficiind cetăţenii din Orşova. În rest, totul este compromis. Am avea nevoie de peste 70 milioane lei să refacem traseul magistralei de alimentare cu apă, între Drobeta-Turnu Severin şi Gura Văii, conductele fiind vândute la preţuri subevaluate“, spunea atunci Duicu, citat de evz.ro. Potrivit fostului preşedinte al CJM, conducerea pedelistă a administraţiei judeţene a adus un prejudiciu de circa 30 milioane lei.
Pentru a elucida modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi a stabili valoarea exactă a prejudiciului, precum şi vinovaţii, procurorii anticorupţie au invitat ieri la audieri circa 30 de actuali şi foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean Mehedinţi. Ţinând cont de numărul acestora, se presupune că audierile de la sediul DNA se vor întinde pe durata unei săptămâni.
Foto: evz.ro