Anul 2021, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, se apropie cu pași repezi. Orașul nu stă tocmai grozav la infrastructura pentru evenimente culturale, mai ales că o sală de spectacole de mare capacitate lipsește cu desăvârșire. Guvernul are o listă de investiții pentru infrastructura culturală, cu obiective Filarmonica Banatul și Cinematograful Dacia, dar zece parlamentari din trei partide diferite cer ca încă alte patru obiective să devină prioritare.
Concret, cei nouă au depus un set de amendamente pentru completarea listei de investiții finanțate de la bugetul național pentru infrastructura culturală. Semnatarii sunt liberalii Marilen Pirtea, Alina Gorghiu, Ben-Oni Ardelean și Pavel Popescu din PNL, Eugen Dogariu, Adrian Diaconu, Bianca Gavriliță, Alfred Simonis și Matei Suciu de la PSD și Adrian Pau de la Pro România. „În concordanță cu proiectele avizate în Consiliul Local Timișoara, astăzi (n.r. marți, 8 octombrie), parlamentarii din județul Timiș aparținând celor trei partide, au inițiat, printr-un amendament comun, modificarea prin completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 42/2019, cea prin care se alocă fonduri de la buget pentru amplele lucrări necesare pregătirii anului 2021.”, a precizat Marilen Pirtea.
Pe lângă reabilitarea Filarmonicii Banatului și a Cinematografului Dacia, cei zece parlamentari au cerut ca Guvernul să aloce fonduri și pentru transformarea în spațiu multicultural a unei clădiri din Spitalul de Dermatologie, reabilitarea Palatului Culturii Timișoara, reabilitarea Cinematografului Victoria și reabilitarea sediului Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”. „Este un semn al rațiunii și al depășirii divergențelor politicianiste lipsite de anvergură, prin care parlamentarii semnatari, reprezentând județul Timiș în Parlament, își asumă să susțină pe o singură voce suplimentarea alocării fondurilor de investiții din bugetul național, pentru ca în 2021, anul Capitalei Europene a Culturii, Timișoara să dețină un patrimoniu public de spații culturale reabilitate.”, a mai spus Pirtea.
Prin introducerea celor patru obiective, investiția din fonduri guvernamentale ar crește de la 30.000 la 115.000 de lei.