Investiția astronomică din bani europeni s-a încheiat la malul Dunării. În aceste zile se montează ultimele aparate de care vor beneficia 30.000 de locuitori, care nu vor mai fi obligați să vină la Reșița sau să meargă la Timișoara.
Conducerea Spitalului Orășenesc din Moldova Nouă a preluat amplasamentul policlinicii, unde primăria a derulat un amplu proiect de modernizare a spațiului și dotare cu aparatură de ultimă generație. La malul Dunării a ajuns inclusiv un computer tomograf, iar acum se caută soluții pentru aducerea unui medic care să le facă oamenilor investigațiile pe care le solicită. Deși la partea de doctori pentru ambulatoriu lucrurile nu stau tocmai bine, în spital toate specializările sunt acoperite.
Financiar, lucrurile s-au mai îmbunătățit, dar datoriile rămân tot datorii.
„Din punct de vedere financiar nu stăm chiar așa de rău, dar nici grozav. Ținând cont că, în 2012, am preluat spitalul cu peste 8 miliarde datorii și în 2013, fiind subfinanțat, s-au depășit chiar și 12 miliarde, în momentul de față avem 4,35 de miliarde de lei. Nu avem arierate! Din fericire, anul trecut, am reușit, cu ajutorul statului la rectificarea bugetară, să plătim toate arieratele. Iar anul acesta, odată cu obținerea unui contract mai bun cu Casa, ținem în frâu arieratele, ne achităm toate facturile cu care suntem în pericol să facem arierate, deci le ținem sub control”, a spus Milorad Brăilă pentru Express de Banat.
Investiții, doar cu sponsori
Îngrijorare din partea conducerii spitalului este la capitolul „investiții”. „Sperăm să fie și mai bine în ceea ce privește investițiile în spital. O să încercăm în continuare să căutăm sponsor. Până acum am fost sponsorizați de farmaciile din oraș, Barna și Balsamina, cu câte 2.500 de lei, bani cu care ne-am echipat o secție la interne cu frigider, cu termometre, cu tensiometre și așa mai departe”, a precizat directorul. De asemenea, cu o altă parte din bani s-au cumpărat materiale pentru reabilitarea subsolului insalubru. Tocmai din acest motiv, Milorad Brăilă face apel la firme să doneze instituției pe care o conduce impozitul pe profit la final de an, pentru că se pot face multe lucruri bune.
Pregătiri pentru fonduri UE
Mila agenților economici însă nu poate scoate din criză sistemul sanitar, în care de ani de zile nu s-au mai investit bani în infrastructură. Singura șansă ar fi proiectele finanțate direct de Bruxelles, așa cum s-a întâmplat și cu policlinica din oraș.
„Vrem să demarăm și proiecte europene pentru reabilitarea spitalului, la fel cum s-a reușit cu Policlinica, pentru că din 2015, conform noilor reglementări, ne putem adresa direct Ministerului Fondurilor Europene. Până acum nu am putut face acest lucru. Astfel, am prezentat un proiect care vizează medicii specialiști”, explică Brăilă. Mai exact, propunerea se referă la construirea de locuințe pentru doctori, astfel încât acestora să le fie oferită o locuință dacă decid să vină la Moldova Nouă. În atenția spitalului mai este și reabilitarea secțiilor.